avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de donatie sau act de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de donatie sau act de vanzare-cumparare

Buna ziua, am si eu o nelamurire in privinta unor acte pt un apartament cu 3 camere pe care vor sa mi-l lase parintii mei. Pt ce tip de acte ar trebuii sa optam ca sa fie bun personal( mentionez ca sunt casatorita) sa nu il impart cu sotul, dar totodata sa il pot inchiria sau vinde mai tarziu fara acordul nimanui, multumesc.
Cel mai bine ar fi un act de donatie.
Parintii sa precizeze in acel act faptul ca donatia se face doar catre dvs., nu si catre sotul dvs.
Obligatoriu actul de donatie se face in forma autentica, la notariat, pentru a nu avea mai tarziu probleme.
Ultima modificare: Luni, 2 Iunie 2008
giulieta, utilizator
Multumesc mult
dar fratele meu poate ataca donatia facuta de parintii nostrii catre mine? ce clauze trebuiesc puse pt a putea scapa de aceste griji? si inca o intrebare aveti idee cat ar putea costa donatia la apartamentul in cauza(val aprox 100.000 eur), cadastru, intabulare? aproximativ...:">
cel mai bine ar fi sa va faca un act de donatie cu scutire de raport, sau un act de donatie cu clauza de uzufruct sau renta viagera in favoarea parintilor.
cheltuielile cu cadastrul apartamentului, expertul, taxele notariale, intabularea....va duc la aproape 70 mil.lei cu aproximatie.
Doamna, sa luati fara sa dati, legea romaneasca zice ca nu se poate. Si cat timp apartamentul e in Romania, asta e, se plica legea romana.

Asa incat, alegeti: donatie: nu se atinge sotul, dar fratele va poate cere jumatate din valoarea lui la decesul parintilor, vanzare: nu se atinge fratele (daca intr-adevar e vanzare si platiti pretul lui, desi ma indoiesc) dar are drept sotul.

Astea sunt standard, ca variante.

alina, daca face donatie cu scutire de raport, nu mai raporteaza apartamentul, dar raporteaza valoarea lui. Daca face uzufruct sau renta viagera, nu vad la ce-i serveste, caci nu-l mai poate vinde asa usor, iar asta vrea doamna, deci nu se incadreaza.

Daca doriti variante care sa nu fie standard, mergeti la o consultatie juridica, eventual faceti un act la un avocat... Dar sa va ganditi ca in toate cazurile urmariti o cauza ilegala conform legii romane, ceea ce expune orice act unui risc, mai mic sau mai mare, de desfiintare. In functie de cat de elaborat e actul.

Alte discuții în legătură

Contractul de întreținere tatăl meu s-a recăsătorit după ... Lazar_s Lazar_s Contractul de întreținere Tatăl meu s-a recăsătorit după ce a decedat mama și locuiește cu actuala soție în apartamentul părinților și al ... (vezi toată discuția)
Rog sfatul unui avocat cocutza13 cocutza13 Buna ziua, Rog un avocat sa ma lamureasca in problema aceasta. Sunt casatorita de 10 ani, inainte de casatorie (deci pe numele de fata) parintii mei ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere leleti leleti In urma cu o saptamana eu si mama mea am semnat un contract de intretinere in urma caruia eu m-am angajat sa-i ofer toate cele necesare traiului zilnic pe tot ... (vezi toată discuția)