avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contractul de întreținere Tatăl meu s-a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contractul de întreținere Tatăl meu s-a recăsătorit după ...

Contractul de întreținere

Tatăl meu s-a recăsătorit după ce a decedat mama și locuiește cu actuala soție în apartamentul părinților și al nostru. Daca tata face contract de întreținere cu unul din copii poate acesta fi atacat de actuala soție când va fi în calitate de moștenitor rezervatar? Contractul de întreținere se poate încheia doar intre tata și un copil fara soția actuala? Poate fi încheiat acest contract doar pe partea tatălui din apartament după ce facem succesiune după mamă sau trebuie sa dețină integral tata apartamentul? Practic după mamă tată ar mai primi 1/4 pe lângă jumătate din apartament cat are acum? Poate deci face contract de întreținere pe cota lui cu un copil și să se transfere astfel dreptul de proprietar in schimbul îngrijirii lui cu clauza de locuire in apartament? Mulțumesc anticipat de lămurire!
Cel mai recent răspuns: Lazar_s , utilizator 15:24, 16 Septembrie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Mulțumesc pentru informații.
Va mai rog câteva clarificari.
Eu întrebăm de contractul de întreținere nu de cel de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere. Îmi puteți deci confirmă că contractul de întreținere nu poate fi atacat de actuala soție cand nu va mai fi tata? Din ce am mai citit contractul de întreținere poate fi contestat și revocat doar de părțile contractante in speță de tata daca nu e mulțumit de prestarea întrețineri. Contractul de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere făcut între tata și fiu cred că ar intra sub incidenta acelei prezumții că e o donație mascată și s-ar putea contesta de actuala soție când va avea calitatea de moștenitor rezervatar. Îmi puteți confirma și acest aspect?
In fond din cate am înțeles până acum singura varianta de a ceda tata partea lui fără să poată fi atacat de actuala soție ar fi acest contract de întreținere. Testamentul, donație, contractul de vânzare cumpărare cu clauză de uzufruct sau locuire înțeleg că toate pot fi contestate de actuala soție în calitate de moștenitor rezervatar.
Ce îmi puteti spune despre partaj? Tata sa ne cedeze partea lui prin partaj voluntar? Acesta poate fi contestat de soție?
Mulțumesc mult pentru lămuriri!
~ Conținut șters la cerere ~
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numai liberalitatilie/actele cu titlu gratuit sunt supuse reductiunii, la cererea mostenitorilor rezervatari.
Adica numai donatiile si testamentele.

Contractul de intretinere este un contract cu titlu oneros. Se presteaza intretinere (care presupune niste cheltuieli), in schimbul unui imobil.
Practic, dvs "cumparati" un imobil sub forma asigurarii celor necesare: hrana, imbracaminte, incaltaminte, medicamente, utilitati etc etc, din fondurile dvs proprii.

Si partajul este ok, cu conditia sa ii achitati tatalui o sulta.
La partaj, tata va lasa imobilul, iar dvs ii achitati o suma.
Partajul fara sulta este tot liberalitate (fiind de fapt o donatie)
Daca imi mai permiteți:
Cum dovedim că întreținerea s-a făcut? Trebuie păstrate bonuri facturi? Martori?
Și cum răsturnăm prezumția de donatie pentru contractul de întreținere? Sa dea actuala soție acordul la înstrăinarea bunurilor prin acest contract? Astfel nu va mai putea ataca contractul de întreținere și noi nu vom mai avea nevoie de dovezi alte prestarii întreținerii?
Când se face cedarea cotei lui tata după soția actuala are calitate de co-propietar pe cota lui, ei neavând încheiată convenția matrimonială , sau cota lui tata rămâne bun propriu și dispune de ea cum vrea fara soție?
Va mulțumesc mult pentru lămuriri.

Alte discuții în legătură

Bună ziua. as dori o lămurire referitoare la succesiune. mama ... Lazar_s Lazar_s Bună ziua. As dori o lămurire referitoare la succesiune. Mama mea a murit și tata s-a recăsătorit și locuiește cu actuala in Apartamentul părinților ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Donatie, contract vz-cumparare,alt act?? ContSters60155 ContSters60155 Buna seara! am si eu o nelamurire. tatal meu este recasatorit si doreste sa-mi lase un apartament. ce act ar trebui sa inchei pt a nu putea fi atacat ... (vezi toată discuția)