Contract de vanzare-cumparare, donatia are cauze de revocare, una ar fi aceea ca tatal tau mai face un copil peste ceva timp dupa ce iti doneaza tie bunul .
of#-o aici se pun mai multe probleme:
- donatia ar putea fi foarte usor atacata sau revocata - sigur din anumite motive care nu trebuies dezbatute acum aici,
- contr. de vanzare-cumparare poate fi si el atacat daca se demonstreaza neplata pretului, dar oricum este mai sigur decat donatia
si intr-un caz si in celalat trebuie sa va feriti de mostenitorii tatalui dvs, adica celalat frate si sotia supravietuitoare(daca ii va supravietui)
depinde apartamentul cu pricina, daca este dobandit in timpul casatoriei cu actuala lui sotie, nu are cum sa vi-l vanda fara ea.
av. vasilescu
apartamentul cu pricina a fost dobandit de tatal meu inaintea casatoriei cu actuala sotie, deci sa inteleg ca ar putea sa mi-l vanda si fara acordul ei...
si daca imi face act de vanzare-cumparare e necesar un document bancar care sa ateste plata sau e destul doar o declaratie la notar ca el a primit banii de la mine?
si mai am inca o intrebare..daca tatal n-ar fi de acord sa mi-l vanda, ci sa mi-l lase ca mostenire, si aceasta poate fi atacata?
intreb toate variantele ca sa stiu si eu ce o sa semnez:)
multumesc mult
Cea mai eficienta este vanzarea-cumpararea, insa fara drept de uzufruct viager pentru ca, in raport cu celalalt copil al tatalui, acest act ar putea fi considerat o donatie deghizata. Daca tatal dumneavoastra locuieste in apartamentul respectiv, nu stiu daca va fi de acord sa va vanda apartamenul pur si simplu, fara alte clauze.
Dovada platii pretului se face prin actul notarial, care tine loc si de chitanta prin care vanzatorul recunoaste ca a platit pretul. Insa in cazul in care, intr-adevar, platiti un pret al vanzarii, este bine ca plata pretului sa se faca prin virament bancar. NU stiu daca au intrat deja in vigoare acele prevederi prin care, dovada sumelor mai mari de 10.000 Euro care sunt platite in cazul unui act incheiat la notar, trebuie sa sa faca prin intermediul bancii. Era o propunere legislativa mai veche... Poate sa va spuna notarul la care vreti sa incheiati actul.
Daca este bun dobandit inainte de a doua casatorie, este bun propriu si tatal dumneavoastra nu are nevoie de acordul actualei sotii pentru a va instraina bunul. Tatal este singurul proprietar al apartamentului? sau acesta a fost dobandit impreuna cu mama, in perioada primei casatorii? S-a facut partajul dupa primul divort?
In cazul testamentului, daca acesta este singurul bun al tatalui dumneavoastra, va trebui sa-i despagubiti pe ceilalti mostenitori ai lui pentru ca sunt mostenitori rezervatari si au si ei dreptul la mostenire.
acest apartament nu este singurul bun al tatalui meu, intrucat el locuieste cu actuala sotie si cu copilul in alt apartament, proprietatea lor. de asemenea tatal mai detine si o firma si alte bunuri, din cate am inteles s-ar putea sa existe acte si pt un alt apartament care va ramane copilului lor. in acest caz, daca n-o sa mai am pretentii la celalalte bunuri, ar fi posibil sa nu mai platesc despagubiri celorlalti mostenitori pt acest apartament si sa fie totusi o solutie si mostenirea?
apartamentul acesta a fost dobandit de tata in timpul primei casatorii, dar partajul s-a facut si mama mea n-are nici un interes sa conteste sau sa aiba alte pretentii asupra acestui imobil.
multumesc inca o data:)