avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cedare cota indiviza apartament sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cedare cota indiviza apartament sot

De curand m-am casatorit. Sotul meu are apartamentul in care stam dinaintea casatoriei. Intrucat si eu contribui la bunastarea apartamentului am hotarat sa mergem la notar si sa incheiem un act prin care imi lasa in caz de despartire 50 % din valoarea apartamentui, iar in caz de deces tot apartamentul. Precizez ca nu avem bani sa facem actele de vanzare -cumparare. Exista un alt act incheiat la notar ( mai accesibil financiar) pe care il pot folosi in cazul in care voi avea nevoie si care nu poate fi contestat de familia lui? Sunt insarcinata. In cazul in care nu exista vreun act notarial incheiat in favoarea mea, copilul beneficieaza de vreun drept ? Va multumesc si astept raspunsurile voastre!
Vanzarea intre soti este interzisa. Puteti face donatie, dar aceasta este revocabilas, fiind intre soti. Asadar sotul se poate razgandi si sa revoce donatia inainte de divort. Deasemnea donatia poate fi reductionata daca incalca rezerva sucesorala a eventuaslilor mostenitori privilegiati ( parintii). Nu prea exista solutii.
Evident, copilul dvs. isi va mosteni tatal( conform legii civile, drepturile copilului sunt recunoscute inca de la conceptie, cu conditia ca el sa se nasca viu) . Aceste drepturi se refera inclusiv la dreptul de mostenire. Intr-adevar, apartamentul este bunul propriu al sotului , fiind cumparat inainte de casatorie . Ati putea incheia insa o tranzactie, pentru ca temerile dvs sa se risipeasca. Tranzactia constituie o conventie privind existenta unui drept litigios si /sau indoielnic, cel putin in conceptia partilor, de natura a da nastere unui proces.partile incheie aceasta tranzactie pentru a preantampina nasterea unui litigiu, sau a stinge un litigiu existent, constand in renuntari reciproce la pretentii sau in prestati i noi svarsite de o parte in schimbul renuntariide catre cealalta parte la dreptul care era litigios sau indoielnic.
Aceasta cale este cea mai buna in ipoteza unui eventual divort, lucru pe care eu nu vi-l doresc.In special ca sunteti insarcinata ,imi permit sa va sfatuiesc, nu ar trebui sa va preocupe acum lucrul acesta
Nu m-as fi gandit vreodata la asa ceva daca nu interveneau parintii lui ( in sensul reprosurilor ). Si cum am precizat mai sus chiar contribui cu un salariu destul de bun la cheltuielile casei. as dori sa existe o modalitate legala de a putea benefia si eu de imobil in anumite imprejurari neplacute( mai ales ca am investit in renovare si mobilare cel putin 10000e). Va multumesc !
Pastrati-va chitantele, veti avea dreptul la partea dumneavoastra din cheltuielile de renovare. Cat despre mobila, valoarea acesteia se va deprecia in timp, nu cred ca veti obtine mare lucru pe ea peste cativa ani. Singura solutie ar fi donatia- dar poate fi oricand revocata din vointa donatorului, inclusiv pentru survenienta de copil, revocare de drept. Puteti incerca o vanzare prin interpusi - sotul sa vanda altei persoana care sa va vanda ulterior dumneavoastra, dar si aceasta poate fi desfiintata daca se dovedeste ca este facuta pentru a ocoli revocabilitatea donatiei. Dupa ce se naste copilul, poate dona apartamentul acestuia. Asa rezolvati toate problemele. O astfel de donatie ar putea fi atacata doar de un alt copil al sotului.
Aportul pe care l-ati adus pentru renovarea acestuia,si in ceea ce priveste mobila,daca la acest aspect v-ati referit,poate fi demonstrat in caz de nevoie.Trebuie sa aveti facturi,martori...Pana la urma este importanta relatia cu sotul,care inteleg ca este buna.

Alte discuții în legătură

Divort sionelia sionelia Va rog mult de tot sa ma ajutati. Ma numesc Margarit Ionelia am 32 de ani si acum trec printr-un divort. In urma casatoriei ( am fost casatoriti 12 ani ) au ... (vezi toată discuția)
Revocarea donatiei pentru survenienta de copil mihai09 mihai09 conform art.96 din codul civil Prevederile art. 829 din Codul civil din 1864 nu se aplică în cazul în care copilul s-a născut după intrarea în vigoare a ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie bogdanraluca bogdanraluca Un apartament obtinut prin contract de donatie poate fi vandut de catre donatar si apoi recumparat,pentru a nu mai fi probleme in cazul unei succesiuni? (vezi toată discuția)