avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocarea donatiei pentru survenienta de copil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocarea donatiei pentru survenienta de copil

conform art.96 din codul civil Prevederile art. 829 din Codul civil din 1864 nu se aplică în cazul în care copilul s-a născut după intrarea în vigoare a Codului civil. (Art. 829. - Donatiunea intre vii se revoca, pentru neindeplinirea conditiilor cu care s-a facut, pentru ingratitudine si pentru nastere de copii in urma donatiunii)
o declaratie pe proprie raspundere a donatorului ca pana in prezent nu are niciun copil acopera acest caz de revocare in cazul in care vreau sa cumpar apartamentul dobandit prin donatie?
in prezent conf cod civil 2009 revocarea donatiei pt survenienta de copil nu se mai aplica indiferent ca donatia a fost incheiata inainte de intrarea in vigoare a acestui cod.
anularea donatiei pentru survenienta de copil a fost abrogata la 1 octombrie 2011.
Revocarea cauzei pentru survenienta de copil nu mai poate opera , conform modificarilor aduse de Codul civil.

deci trebuie sa ma asigur ca nu a avut copii pana la intrarea in vigoarea a noului cod. daca cumva i s-a nascut inainte de 01.10.2011 dar nu s-a cerut revocarea?
Da, acest lucru ar trebui sa-l verificati, intrucat, in cazul nasterii unui copil ulterior incheierii contractului de donatie, ar fi operat o revocare de drept , in temeiul legii , a contractului, ceea ce ar presupune ca s-a desfiintat cu efect retroactiv, aceasta cauza de revocare era prevazuta de lege si opera ca si oconditie rezolutorie.Deci daca donatorului is-ar fi nascut un copil , el nu era necesar sa ceara revocarea, aceasta operand de drept si ca urmare actul nemaifiind valabil actualemente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocare donatie, motiv survenienta copil flaviamihaela flaviamihaela Buna ziua, as vrea sa imi raspunda un avocat, sau o persoana care s-a confruntat cu o situatie asemanatoare daca se poate revoca o donatie pe motivul ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de donatie Maya31 Maya31 Buna ziua tuturor Intrebare: exista vreo posibilitate prin care pot anula un contract de donatie fara clauze? Mentionez ca este vorba de un teren care NU ... (vezi toată discuția)