avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare cu uzufruct viager

buna ziua,
Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager cu tatal meu pentru apartament. Prin acest act mi-a vandut 5/8 din apartament, celelalte 3/8 fiind mostenite de la mama mea care este decedata. Nu am platit nici o suma de bani.
Am citit pe acest forum ca daca se demonstreaza ca nu s-a platit nici o suma de bani, contractul de vanzare-cumparare este echivalent cu contract de intretinere.
am mai mult nelamuriri:
1) daca nu am platit nici o suma de bani, sotia actuala a tatalui meu poate revoca in vreun fel acest act de vanzare cumparare in timpul vietii sau dupa decesul tatalui meu(apartamentul este dobandit inaintea casatoriei cu actuala sotie) ?
2) prin contractul de vanzare-cumparare, apartamentul a devenit bun comun cu sotia mea; daca eu decedez inaintea tatalui meu, tatal meu o poate absolvi pe sotia mea sau pe fiica mea de orice drept asupra apartamentului ?

multumesc din suflet,
Viorel
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 20:41, 2 Aprilie 2009
1. in principiu nu poate face nimic, dar necunoscand detaliile exacte, e doar o parere.
2.daca "miscarea" s-a facut dupa casatorie, da, dar daca s-a facut inainte nu.
Nu, actul nu poate fi privit sau interpretat ca fiind un contract de întreţinere. Nici nu este echivalentul acestuia.

Contractul încheiat cu tatăl dumneavoastră este, de fapt, o donaţie. Aşa îl priveşte şi codul civil, în formularea conţinută de art.845.

Fiind un act cu titlu gratuit, actuala soţie a tatălui va putea cere, după moartea acestuia, reducţiunea donaţiei pînă la limita rezervei pe care o prevede legea pentru soţia supravieţuitoare, dacă această rezervă i-a fost încălcată prin actul la care faceţi referire.

Dacă va fi să decedaţi înaintea tatălui, ceea ce aţi dobîndit de la acesta va fi moştenit de fiica dumneavoastră şi de soţie. Doar anularea actului (problema rezoluţiunii nu văd cum s-ar putea pune) ar putea să le lipsească de acest drept.

Liviu S.Bordaş
themis,
multumesc in primul rand pentru raspunsul dumneavoastra foarte folositor.

ati spus:
Fiind un act cu titlu gratuit, actuala soţie a tatălui va putea cere, după moartea acestuia, reducţiunea donaţiei pînă la limita rezervei pe care o prevede legea pentru soţia supravieţuitoare, dacă această rezervă i-a fost încălcată prin actul la care faceţi referire.


Apartamentul a fost achitat inainte de casatoria tatalui meu cu actuala sotie. Deci BANUIESC ca nu ar trebuie sa fie nici o limita de rezerva. Asa este ?
Am facut acest act de vanzare-cumparare cu uzufruct viager NUMAI in scopul de o elimina din orice calcul de partaj pe sotia actuala a tatalui meu. Dar dupa cum inteleg din ce spuneti dumneavoastra, sotia actuala poate ataca acest act in cazul in care are vreun drept la apartament, pentru ca fiind act de vanzare-cumparare cu titlu gratuit este echivalent cu o donatie.
Ce act as putea intocmi la notar pentru ca sa o elimin pe actuala sotie fara nici un fel de indoiala, deci sa ateste clar ca numai eu sunt beneficiarul dupa decesul tatalui ?

multumesc mult,
Viorel
Soţia supravieţuitoare are un drept de moştenire asupra unei cote din toată averea defunctului, indiferent de data dobîndirii bunurilor de către defunct. Ea este totodată moştenitor rezervatar, iar rezerva este o cotă din moştenire (deci din toate bunurile, aşa cum spuneam, nu doar din bunurile dobîndite de soţul decedat, chiar ca bunuri proprii, în timpul căsătoriei).

Ar fi fost mult mai util să vă puneţi problema înainte de încheierea actului (nu este un reproş, ci doar o constatare). Odată încheiat acel act pe care legea îl prezumă a fi cu titlu gratuit (şi despre care se poate face şi dovada că nu aţi plătit niciun preţ, actul fiind o donaţie deghizată), nu îi va fi greu actualei soţii să dovedească faptul că orice act încheiat ulterior este făcut doar cu scopul de a crea o aparenţă privind caracterul oneros al actului.

Oricum, valoarea rezervei se calculează doar la data decesului celui care lasă moştenirea. Dacă tatăl dumneavoastră are şi alte bunuri în patrimoniu, ar fi posibil ca actul încheiat să nu aducă atingere rezervei soţiei supravieţuitoare, rezerva acesteia fiind de jumătate din cota legală (adică, 1/2 din cota de 1/4, ceea ce înseamnă 1/8 din averea tatălui dumneavoastră).

Liviu S.Bordaş
multumesc foarte mult pentru raspuns.
o ultima intrebare : Care este actul care ar fi trebuit sa il inchei la notar ca sa o exclud total pe sotia tatalui meu ?

multumesc mult,
Viorel

Alte discuții în legătură

Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)
Donatie, contract vz-cumparare,alt act?? ContSters60155 ContSters60155 Buna seara! am si eu o nelamurire. tatal meu este recasatorit si doreste sa-mi lase un apartament. ce act ar trebui sa inchei pt a nu putea fi atacat ... (vezi toată discuția)