avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rog sfatul unui avocat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rog sfatul unui avocat

Buna ziua,

Rog un avocat sa ma lamureasca in problema aceasta.
Sunt casatorita de 10 ani, inainte de casatorie (deci pe numele de fata) parintii mei mi-au facut acte pe casa, contract de intretinere. Acum parintii vor sa vanda casa si sa-mi dea banii dar nu stiu cum sa facem cu actele. Ei vor sa fie siguri ca in cazul divortului dintre mine si sot acesti bani (sau bunurile cumparate din ei) sa nu faca obiectul partajului. In aceste conditii cum am putea proceda?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 21:16, 16 Noiembrie 2009
Parintii dvs. pot sa va faca act de donatie pentru acea suma de bani, la notariat, insa daca vindeti bunul imobil (dvs. sunteti proprietarul), suma obtinuta, ar putea fi considerata bun comun, fiind dobandita de dvs. in timpul casatoriei (chiar daca provine din vanzarea unui bun propriu).
In cazul divortului, bunul imobil nu va intra la partaj, fiind bunul dvs. propriu, dobandit anterior casatoriei.
Precizez ca in contractul de vanzare-cumparare este trecuta o obligatie de intretinere.
In astfel de situatii daca ambii soti au suportat, deopotriva, din patrimoniul comun, cheltielile privind respectarea obligatiei de intretinere, sotul nebeneficiar este in drept sa ceara "restituirea contravalorii sale de contributie din aceste cheltuieli".
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Dvs impreuna cu parintii dvs puteti anula clauza de intretinere cu consecinta anularii contractului si repunerii partilor in situatia anterioara.
Ulterior parintii dvs vor putea instraina imobilul iar suma astfel obtinuta sa fie donata catre dvs. Pentru ca suma de bani astfel obtinuta sa fie bun propriu si sa maresca procentul dvs de contributie la dobandirea unur bunuri comune viitoare trebuie ca donatia sa fie expresa, sa contina mentiunea ca este facuta doar pentru dvs nu si pentru sotul dvs.
In aceste conditii in cazul unui eventual partaj puteti dovedi cu acte ca dvs ati contribuit intr-o masura mai mare la dobandirea unor bunuri si in consecinta sa si obtineti o cota mai mare din acele bunuri.
Ultima modificare: Luni, 16 Noiembrie 2009
ContSters84518, utilizator
Buna ziua, cu privire la intrebarea formulata de dumneavoastra, in vederea preintampinarii partajului in ceea ce priveste suma de bani ce urmeaza a o primi din urma vanzarii acestui imobil, trebuie sa aveti in vedere faptul ca orice bun fie el mobil sau imobil ori suma baneasca, dobandita in orice mod, dupa incheierea casatoriei ( in cazul dv 10 ani) este supus si face parte din masa partajabila, in cazul unui eventual divort cu pretentii. Astfel, o solutie neortodoxa ar fi sa primiti acea suma de bani prin act de donatie sau prin mostenire, in ambele cazuri suma de bani este considerata bun propriu. .................problema cred ca va aparea dupa momentul in care veti cumpara ceva cu ei :O
Multumesc pentru raspunsuri.
Intr-adevar din acei bani as vrea sa achizitionez o alta casa si vreau sa ma asigur ca acea casa va ramane a mea si a copiilor mei in cazul unui divort. Deci sa inteleg ca trebuie sa fac un act la notar cum ca parintii mei imi doneaza acei bani mie personal. Sper sa se poata face ceva pentru ca am observat ca al meu sot nu prea are ganduri ortodoxe si vreau sa-mi iau masuri de precautie mai ales ca avem si doi copii.
din ciclul "paza buna trece primejdia rea " dupa momentul in care veti intra in posesia banilor, sa procedati la stipularea in oricare act de vanzare-cumpare veti fi parte, ca achitati bunul respectiv cu banii ce v-au parvenit din urma donatiei, astfel bunul dobandit va fi unul propriu si nu comun.

Alte discuții în legătură

Imobil cumparat ca bun proriu in timpul casatoriei stefi_gv stefi_gv in anul 2001 am cumparat cu sotul meu un apartament la pretul de 75 mil. am dat 30 mil avans deoarece ap era ipotecat in decurs de cca 3 ani am folosit ... (vezi toată discuția)
Divort, cumparare imobil inainte de finalizarea procesului ramona mester ramona mester daca achizitionez un apartament din banii parintilor mei, eu fiind casatorita , acesta intra la partaj la divort? eu vreau sa trec apartamentul strict pe ... (vezi toată discuția)
Partaj casa primita de la parinti ContSters57747 ContSters57747 Buna ziua, Sunt casatorit de 2 ani. Parintii sotiei vor sa cumpere o casa care e aproape gata (tencuita, izolata, cu termopane puse si instalatii ... (vezi toată discuția)