avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... materiale publicate de editura fara semnarea unui ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

materiale publicate de editura fara semnarea unui contract

Buna ziua.Sotia mea care este invatatoare a lucrat la conceperea unui set de caiete de lucru pentru clasele I-IV impreuna cu doua colege.Acest set de caiete a fost dat in copie xerox unei edituri in luna noiembrie 2010.Vizitand site-ul editurii in urma cu cateva zile(10.03.2011) am constatat ca acel set de caiete a aparut spre vanzare.Am luat legatura cu reprezentantul editurii caruia i-au fost inmanate copiile manuscriselor si i-am adus la cunostinta faptul ca am vazut ca setul de caiete a aparut spre vanzare iar acesta a spus ca va ajunge in cateva zile cu contractul pentru a fi semnat.Noi credem ca nu s-a procedat corect din partea editurii si de aceea va rugam sa ne indrumati cu un sfat pentru a sti ce e de facut in continuare.Multumim !
Cel mai recent răspuns: fireman777 , utilizator 15:02, 17 Martie 2011
Manuscrisul nu se preda fara contract.
Multumim pentru raspuns!Data viitoare cu siguranta asa vom proceda!Ce putem face in continuare pentru a putea materializa munca pe care am depus-o?Unde putem gasi cateva modele de astfel de contracte pentru a ne putea face o idee si sa stim astfel cum sa punem problema?
Cred ca este important sa stiti urmatoarele:

Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe(actualizata pina in August 2010)
Sectiunea II: Contractul de editare
Art. 48
(1) Prin contractul de editare, titularul dreptului de autor cedeaza editorului, in schimbul unei remuneratii, dreptul de a reproduce si de a distribui opera.
(2) Nu constituie contract de editare conventia prin care titularul dreptului de autor il imputerniceste, pe cheltuiala sa, pe un editor, pentru a reproduce si, eventual, a distribui opera.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) se aplica prevederile de drept comun referitoare la contractul de antrepriza.
Art. 49
Titularul dreptului de autor poate ceda editorului si dreptul de a autoriza traducerea si adaptarea operei.
Art. 50
Cesiunea catre editor a dreptului de a autoriza alte persoane sa adapteze opera sau sa o utilizeze in orice alt mod trebuie sa faca obiectul unei prevederi contractuale exprese.
Art. 51
(1) Contractul de editare trebuie sa cuprinda clauze cu privire la:
a) durata cesiunii;
b) natura exclusiva sau neexclusiva si intinderea teritoriala a cesiunii;
c) numarul maxim si minim al exemplarelor;
d) remuneratia autorului, stabilita in conditiile prezentei legi;
e) numarul de exemplare rezervate autorului cu titlu gratuit;
f) termenul pentru aparitia si difuzarea exemplarelor fiecarei editii sau, dupa caz, ale fiecarui tiraj;
g) termenul de predare a originalului operei de catre autor;
h) procedura de control al numarului de exemplare produse de catre editor.
(2) Absenta oricareia dintre clauzele prevazute la lit. a), b) si d) da dreptul partii interesate de a cere anularea contractului.
Art. 52
(1) Editorul care a dobandit dreptul de publicare a operei sub forma unui volum are, fata de alti ofertanti similari, la pret egal, dreptul prioritar de publicare a operei in forma electronica. Editorul trebuie sa opteze in scris, in cel mult 30 de zile de la primirea ofertei scrise a autorului.
(2) Dreptul mentionat la alin. (1) este valabil timp de 3 ani de la data publicarii operei.
Art. 53
Editorul este obligat sa permita autorului sa aduca imbunatatiri sau alte modificari operei in cazul unei editii noi, cu conditia ca aceste imbunatatiri sau modificari sa nu mareasca esential costurile editorului si sa nu schimbe caracterul operei, daca in contract nu se prevede altfel.
Art. 54
Editorul va putea ceda contractul de editare numai cu consimtamantul autorului.
Art. 55
Editorul este obligat sa inapoieze autorului originalul operei, originalele operelor de arta, ilustratiile si orice alte documente primite pentru publicare, daca nu s-a convenit altfel.


Solicitati semnarea contractului sau retragerea materialului. Cred ca e o culpa comuna... sincer, nici dv. nu puteti cere prea mult, ca ati gresit cedand manuscrisul fara contract. Eu as cere semnarea de urgenta a contractului si un pret rezonabil pentru drepturile de autor.
Altfel as cere retragerea cartii de la tipar. Este posibil sa fie afisata pe site-ul editurii doar coperta de prezentare. Discutati cu editura...
Ultima modificare: Joi, 17 Martie 2011
elena138, utilizator
Va multumim mult de tot pentru informatiile date!Ne-ati fost de mare ajutor!Vom reveni pe forum cu informatii legate de solutionarea acestei probleme!O zi linistita si multa sanatate va dorim!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Situatia e urmatoarea: se vrea publicarea unei carti. Editura e pe punctul sa incheie contractul cu autorul, insa editura nu are posibilitati practice de ... (vezi toată discuția)
Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Contract de cesiune drepturi de autor Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: trebuie sa inchei contracte de cesiune drepturi de autor pentru anumiti colaboratori ai ... (vezi toată discuția)