avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 413 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de cesiune drepturi de autor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de cesiune drepturi de autor

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
trebuie sa inchei contracte de cesiune drepturi de autor pentru anumiti colaboratori ai societatii.
Se pot incheia aceste contracte pe perioada nedeterminata? ca si activitate este vorba despre reproducere, transformare, adaptare opere si diverse genuri publicistice.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:36, 11 Ianuarie 2009
Buna ziua,
Se pot incheia, dar sfatul meu este sa le incheiati pe perioade determinate. Daca doriti pe 2-3 ani. Nu se stie niciodata ce surprize va rezerva economia. Atentie la ceea ce scrieti in aceste contracte.
Bafta!
Contractul de cesiune poate avea sau nu caracter exclusiv. In acest context, este necesar ca in aceste contracte sa fie inserate clauze care sa reglementeze aceasta caracteristica.
Titularii de drepturi patrimoniale trebuie sa fie constienti de faptul ca, in cazul unei cesiuni exclusive, nu vor mai putea utiliza opera in modalitatile, pe termenul si pentru teritoriul convenite cu cesionarul si nici nu vor mai putea transmite dreptul respectiv unei alte persoane.
Desi legea prevede ca stabilirea caracterului exclusiv trebuie prevazuta in mod expres in contract, este recomandabil ca redactarea acestuia sa nu lase loc de interpretare, prin inserarea unor clauze exprese.

Contractul de cesiune trebuie sa contina, sub amenintare rezilierii:
- drepturile patrimoniale transmise, si anume dreptul de a decide in ce mod va fi exploatata opera, de a autoriza exploatarea operei si asa mai departe
- modalitatiile de utilizare
- durata cesunii
- intinderea cesiunii
- remuneratia titularului dreptului de autor.
In art 39 pct 3 din Lecea 8/1996 este reglementata cesiunea si anume intinderea ei: cesiunea este de doua feluri:
- cesiunea exclusive
- cesiunea neexclusiva
Cesiunea exclusiva este cea in care titularul dreptului de autor nu poate utilize opera pe durata si teritoriul convenit si nici nu poate sa mai transmita dreptul respective si altor persoane.
Prin cesiunea neexclusiva, cedentul poate utilize opera si chiar transmite drepturi si altor persoane, nu poate fi incheiat un contract prin care sunt transmise drepturile patrimoniale cu privire la totalitatea operelor viitoare ale autorului. Chiar daca acest contract se incheie el va fi nul de drept.
Remuneratia cuvenita in temeiul unui contract de cesiune a drepturilor patrimoniale se stabileste prin acordul partilor.

Legea romana lasa la aprecierea partilor modul de stabilire a remuneratiei, desi recomanda cateva variante:
- proportional cu incasarile provenite din exploatarea operei:
- in suma fixa
- sau in orice alt mod.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Clauza de proprietate intelectuala feel feel Este corecta urmatoarea clauza: " Odata cu plata integrala efectuata de catre Client, Furnizorul transmite Clientului dreptul de proprietate si folosinta ... (vezi toată discuția)
Durata contractului de cesiune a dreptului de autor fabiboti fabiboti Buna ziua, As avea si eu o problema, daca mi-ar putea spune cineva pe ce durata se poate incheia contractul de cesiune a dreptului de autor? Daca se poate ... (vezi toată discuția)