as dori sa va adresez o intrebare in legatura cu pensia alimentara ce trebuie sa o primesc de la tatal meu. Am 19 ani sunt in cl. A 12-a si am primit pensia alimentara de 175 ron , suma ce reprezenta 25% din venitul net din salariu pe care tatal meu il primea ca angajat (bugetar) . Stiu ca tatal meu mai detine si oarecare societate – persoana fizica autorizata- reparatii auto- si din venitul net obtinut de la aceasta societate nu a vrut niciodata sa-mi dea ceva . banuiesc ca nici nu prea elibera chitante sau facturi dar stiu sigur ca aceasta societate este inregistrata ca PF –AUTORIZATA la administratia financiara . As dori sa stiu daca pot primi ceva retroactiv in cazul in care as solicita asta in instanta in conditiile in care tatal meu va avea grija sa aduca dovezi ca aceasta societate nu i-a adus nici un venit ( nu i-a placut niciodata sa plateasca nici macar minim desi a avut posibilitati ) Mentionez ca prima hotarare judecatoreasca prevede ca trebuia sa plateasca 25% din venitul net..
Va multumesc
Pensia de intretinere nu poate fi stabilita retroactiv ci doar de la data introducerii actiunii, momentul sesizarii instantei fiind considerat momentul din care cel ce solicita se afla in nevoie.
Oricum daca nu aveti stabilita pensia de intretinere dupa 18 ani, dat fiind fatul ca sunteti major si aflat in continuarea studiilor va trebui in nume personal sa formulati o actiune de stabilire pensie in functie de veniturile realizate de parat, actiune in cadrul careia veti face dovada continuarii studiilor cu adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmati.
Daca tatal nu mai are un alt copil in intretinere, pensia va fi stabilita in cuantum de 25 % din venitul net realizat.
Pentru stabilirea valorii pensiei de intretinere se solicita, de la firma la care lucreaza, adeverinta cu veniturile pe ultimele 6 luni. Daca firma in cauza trimite o anumita valoare, instanta nu cenzureaza nici nu comenteaza nivelul. Iar daca persoana in cauza nu declara ce venituri mai obtine, instanta nu are de unde sa stie. Va revine dvs sarcina de a aduce dovezi ca tatal mai obtine venituri.
Puteti aduce la cunostinta instantei ca tatal are si acel PFA si ii va pune in vedere sa aduca de la Sectia financiara dovada de plata a impozitului trimestrial.
Retroactiv nu puteti obtine nimic; doar de la data introducerii actiunii.
Fiind major, puteti solicita majorarea pensiei, bazata pe veniturile obtinute in calitate de PFA.
Pensie alimentara
jadel25
vreau sa stiu daca fiica mea majora fiind dar eleva poate primi pensie alimetara de la tatal ei care lucreaza cu contract in strainatate si are si pensie de ... (vezi toată discuția)