avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... PLATÃ PENSIE ALIMENTARÃ RETROACTIVÃ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

PLATÃ PENSIE ALIMENTARÃ RETROACTIVÃ

Prietena mea a divorţat acum 20 de ani. Copilul care a rezultat în urma acelei căsătorii a primit pensie alimentară de la tată timp de 3 luni de zile, după care tatăl s-a lăsat de serviciu pentru a nu mai plăti acea pensie. Prietena mea şi-a crescut fiul singură, fără niciun ajutor din partea tatălui, dar acum nu mai poate face faţă financiar. Băiatul prietenei mele are acum 21 de ani şi este student. Poate prietena mea să-şi dea fostul soţ în judecată pentru plata pensiei alimentare? Poate băiatul beneficia de pensie alimentară şi retroactiv?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:09, 30 Ianuarie 2011
Prietena dvs., adica mama copilului major poate pune in executare hotararea prin care a fost stabilita pensia de intretinere , insa numai pentru sumele datorate pe ultimii 3 ani, pentru restul sumei nu, pentru ca intervenit termenul de prescriptie.
Oricum trebuie verificat de ce sume este vorba, pentru ca fiind o pensie stabilita acum 20 ani, este posibil sa nu merite osteneala.
Acum, copilul major pentru ca se afla in continurea studiilor, va trebui sa-l actioneze in nume personal pe tatal sau, in instanta pentru stabilire pensie, urmand sa faca dovada in fata instantei cu adeverinta eliberata de catre institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza.
Daca tatal nu mai are un alt copil in intretinere, pensia se poate stabili in procent de 25% raportat la venitul minim pe economie -daca tatal nu realizeaza venituri sau lucreaza fara forme legale sau 25% din venitul net realizat de catre tata, in situatia in care acesta este angajat cu forme legale.
In aceasta ultima varianta, va fi necesar ca reclamantul sa indice instantei angajatorul si sediul acestuia pentru ca prin intermediul instantei sa se efectueze o adresa pentru comunicarea veniturilor realizate.
Pensia se va stabili doar incepand cu data introducerii actiunii si nu retroactiv, pentru ca acesta este momentul in care se considera ca reclamantul se afla in nevoie., de la data care solicita stabilirea pensiei si nu pentru perioada retroactiva cand a stat in pasivitate.

Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ivanov teodora ivanov teodora Buna ziua, as dori daca se poate sa primesc un sfat. Am fost casatorita azi am terminat divortul. Din mariaj avem impreuna un copil in varsta 20 ani care acum ... (vezi toată discuția)
Va rog, spune-ti-mi: miliuta miliuta care este procedura de dare in judecata a tatalui (stiu ca acest lucru este dureros ,dar asa este viata iar acest cuvint ,,tata\"nu vine bine la toata llumea ... (vezi toată discuția)