avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua, as dori daca se poate sa primesc un sfat.
Am fost casatorita azi am terminat divortul. Din mariaj avem impreuna un copil in varsta 20 ani care acum este la facultate in anul 2. Sotul meu tatal copilului a vrut sa ii fixeze o pensie alimentara de 200 de roni cu care nu sunt deacord deoarece nu l-a interesat niciodata cum a ajuns copilul lui mare si cu bursa la facultate si in plus are un salariu net de 2700 ron.
Avand in vedere varsta copilului va rog sa ma invatati ce trebuie sa facem (eu sau copilul) pentru a primi pensia alimentara care i se cuvine.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:33, 15 Septembrie 2011
Cererea se depune de catre copilul major la judecatoria locului de domiciliu, fara taxa de timbru, cu dovada ca este student la cursuri de zi , cu adresa exacta a paratuui( tatal) si cu solicitarea catre instanta, sa faca demersuri la administratia financiara privind veniturile nete pe ultimile 6 luni ale paratului.
Este necesar ca fiul dvs. sa formuleze in nume personal si in contradictoriu cu tatal sau, o actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor.
Actiunea se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliaza reclamantul si este scutita de plata taxei de timbru.
Pensia de intretinere va putea fi stabilita in cuantum de 25 % din venitul realizat de catre tata, daca acesta nu mai are alt copil in intretinere.
In dovedirea actiunii, va fi necesar ca fiul dvs. sa depuna adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior ale carei cursuri le urmeaza si sa indice instantei angajatorul si sediul acestuia ( locul de munca al tatalui sau), pentru comunicarea prin intermediul instantei a veniturilor realizate de catre parat.
25% este MAXIMUL, avand in vedere si bursa, adica faptul ca fiul dv. are deja ceva resurse proprii, e posibil sa obtina mai putin. Depinde de intreaga situatie de fapt pe care nu o cunosc insa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Student, cer sfat despre pensie alimentara ferdis ferdis Buna, sunt nou aici si recunosc ca am intrat doar pentru o problema. Sunt student, anul 2, si am o problema. Parintii mei sunt despartiti si tata mi-a ... (vezi toată discuția)
Va rog, spune-ti-mi: miliuta miliuta care este procedura de dare in judecata a tatalui (stiu ca acest lucru este dureros ,dar asa este viata iar acest cuvint ,,tata\"nu vine bine la toata llumea ... (vezi toată discuția)
Prelungire pensie intretinere peste varsta de 18 ani ankka2006 ankka2006 Buna dimineata! Am nevoie de urmatoarea informatie de la dumneavoastra...Baiatul meu implineste anul acesta 18 ani, si este inca elev . Deoarece beneficiaza de ... (vezi toată discuția)