avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sulta si cesiune contract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sulta si cesiune contract

Stimati domni,

Am o problema referitor la o sulta pe care o am de acordat fostului sot as dori cateva lamuriri daca se poate:

Fostul sot apare in calitate de co-debitor pe un contract ipotecar, eu sunt titulara de cont. In urma procesului de partaj imobil, am ramas cu casa dar hotararea judecatoreasca a decis sa ii acord o sulta in val. de aproximativ 15.000 Euro; neavand aceasta suma, am cazut de acord cu fostul sot sa ii dau mai putin, sa mergem la notar si el sa semneze si ca renunta la contractul ipotecar in favoarea mea (adica eu voi fi singurul titular de contract). Intre timp am fost la banca si am intrebat daca este posibil ca eu sa fiu singurul titular, cerand o confirmare in scris din partea bancii. Au fost evazivi in raspuns, nu mi-au confirmat in scris nimic,sustinand ca tb sa vin intai cu actul de acordare a sultei catre fostul sot.

Intrebarile mele sunt:
1. La notariat se poate semna un astfel de act, adica eu sa ii dau o suma mai mica, el sa fie de acord si sa imi si cesioneze contractul de credit in totalitate? Care este procedura la notar?
2. Pb este ca daca banca imi cere acte doveditoare pt plata ratelor in continuare, nu le pot demonstra - sa zicem- legal. Daca banca sustine ulterior ca nu este de acord ca eu sa preiau contractul?

Va multumesc!
Cu stima,
Roxana
Cel mai recent răspuns: roxxanna , utilizator 11:17, 17 Martie 2011
Întoarceţi-vă la bancă şi solicitaţi în scris acordul lor la operaţiunea pe care aţi încheiat-o în faţa notarului, altfel banca nu este ţinută să consimtă la actul Dvs unilarteral de a modifica un act juridic în care banca este parte.
incurcata treaba. mergeti la banca si insistati sa vb cu un superior, el ar tb sa va lamureasca mai bine. problema este ca banca face cam ce vrea, nu prea are treaba cu ce intelegere faceti cu sotul. daca pt veniturile dvs nu puteti demostra legal ca puteti suporta fara probleme ratele atunci banca sigur il pastreaza pe fostul sot ca si codebitor sa fie siguri. nu stiu ce scrie in decizia de instanta dar inteleg ca val casei este de 30000 euro si s-a facut jumate jumate. DAR din experienta stiu ca intrucat nu a fost achitata, se face casa jumate jumate dar si plata ratelor se va face jumate jumate. adik el primeste 15000 euro dar plateste jumate din rata lunar. daca gresesc sa-mi spuneti. daca este asa cum am spus, decizia este corecta pt ca e greu de stabl ce dobanzi se vor plati de-a lungul creditului...etc. oricum daca mergeti la notar si el semneaza ca a primit 15000 lei si nu primeste atat....poate oricand sa intoarca situatia in favoarea lui. e bn sa incheiati socotelile sa nu ramaneti cu incurcaturi. puteti face un contract sa-i dati banii in mai multe rate intr-un timp stabl de comun acord. cand mergeti la notar sa mai luati un martor pt orice eventualitate.
Stimate domn,

Va multumesc pt raspunsul prompt! Intr-adevar est f. incurcata problema.
Asa este, garsoniera a fost evaluata la aprox.35.000 Euro, s-am impartit la 2 suma, adica mi-a revenit mie casa si jumatea lui sunt cei 15.000 Euro.
Am convenit sa-i dau 10.000 Euro, adica sa ii scad partea lui de rata si sa facem act notarial in care mentionez acest lucru si ca el nu va mai avea alte pretentii asupra casei sau va mai dori alte litigii (aici va formula notarul mai exact) tocmai sa nu mai am pb cu fostul pe partea de sulta. Presupun ca daca mentionez asta nu mai sunt pb.
Banca ma pune pe ganduri ca nu mi-a confirmat in scris ca as putea sa il scot pe el de pe contract. Am incercat sa vb cu superiorii, dar angajatii mi-au spus ca asta e raspunsul lor, direct de la superiori. Intai sa fac actul notarial, ma duc cu el la banca, ei sustin ca nu ar fi o pb in a prelua eu creditul, apoi banca ma va chema cu fostul sas semnam act aditional. Pb este ca nu imi dau confirmare in scris, cum am solicitat, daca ei sustin ca este ok.
Stimate domn,

Va multumesc pt raspuns!
Eu am mentionat la banca intai sa imi confirme in scris doar ca este ok sa il pot scoate ulterior, dupa semnarea actului notarial, tocmai pt a evita o surpriza din partea bancii, dar vad ca nu vor sa imi confirme daca pot sa raman singurul titular. Temerea mea este sa nu imi ceara acte doveditoare ca pot plati ratele singura, eu am bani dar am mentionat, nu ii pot demonstra legal. Eu imi imaginez ca dupa banca ar tb sa solicite e reevaluare de contract- ceea ce ar implica sa aduc acte doveditoare de plata a ratelor ulterioare. Aici e marea pb. Plus ca ma risc si sa ii dau lui bani si sa ma trezesc ca banca nu este de acord sa il scot de pe contract.
Intrebarea mea este: un Act notarial ar trebui luat in considerare de care banca, nu? mai ales daca fostul semneaza ca este de acord sa preiau eu ratele si imi cedeaza contarctul in totalitate.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita roxxanna roxxanna Stimati domni, Am cateva intrebari legate de urmatoarea situatie: Eu si fostul sot am avut un litigiu pe un imobil (luat prin credit ipotecar si inca ... (vezi toată discuția)
Am convenit cu fostul soț să-i plătesc 15.000 de euro despăgubire pentru apartament. cum trebuie să procedez? aura19731991 aura19731991 Buna ziua.am cazut cu fostul sot de acord ca eu sa ii platesc suma de 15000euro.sa il despagubesc.am in apartament cu 3 camere si nu am partajul facut.ce acte ... (vezi toată discuția)
Partaj garsoniera roxxanna roxxanna Stimati domni, As dori si eu un raspuns intr-o problema legata de un partaj al unui imobil. Sunt in proces de partaj cu fostul sot pentru o garsoniera, ... (vezi toată discuția)