avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notificare - imposibilitate plata TVA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notificare - imposibilitate plata TVA

Am semnat un antecontract pentru un apartament nou intr-un cartier rezidential cu o pers. fizica. In antecontract exista o clauza referitoare la plata TVA, care spune ca eu, ca si cumparator trebuie sa platesc TVA, daca la data perfectarii contractului de v-c se va percepe TVA. In cazul in care nu am posibilitatea de a plati TVA-ul pot face o notificare in acest sens si in 30 zile mi se returneaza avansul dat, acest lucru nefiind considerat culpa din partea mea.
Avand in vedere ca se percepe TVA pentru tranzactiile de acest gen intre persoane fizice, as dori sa stiu daca pot face acum acea notificare in loc sa mai astept 1 an pana cand blocul va fi gata si se va perfecta contractul de v-c?

Va multumesc mult pentru raspuns
In opinia mea dezvoltatorii persoane fizice nu datoreaza TVA. In acest context nu este cazul sa transmiteti nici o notificare.
De principiu insa, odata asumata obligatia de plata si avansul achitat nu se mai poate reveni. Daca nu aveti posibilitatea sa achitati c/val TVA - ceea ce nu cred ca va fi cazul - este culpa dvs.
Depinde ce scrie in antecontract referitor la situatia in care reveniti si nu mai doriti sa cumparati.
De obiecei, antecontractele tip prevad piederea avansului achitat de cuparator in cazul in care acesta nu mai doreste sa cumpere imobilul
O astfel de notificare, din punctul meu de vedere, este fara efect.
Succes!
Din cate am inteles eu de pe acest forum un dezvoltator, persoana fizica, care obtine un profit din vanzarea ce are un caracter de continuitate, incepand de la 1.01.2008, este obligat la plata TVA.
Sa nu ma intelegeti gresit, eu vreau sa achizitionez apartamentul, dar nu si in cazul in care mai trebuie sa platesc inca 19% peste pretul stipulat. Din aceasta cauza am intordus clauza platii TVA-ului in antecontract, care prevede clar ca imposibilitatea de plata a TVA-ului nu constituie culpa din partea cumparatorului.
Intrebarea me era daca pot face notificarea acum, cand se stie deja ca se plateste TVA?

Multumesc frumos.
juliabanu a scris:
In opinia mea dezvoltatorii persoane fizice nu datoreaza TVA.

Ai si vreo baza pentru aceasta parere? Nu de alta dar art 141.2.f din codul fiscal spune si cand NU se aplica scutirea de TVA.

Aimee a scris:
Din cate am inteles eu de pe acest forum un dezvoltator, persoana fizica, care obtine un profit din vanzarea ce are un caracter de continuitate, incepand de la 1.01.2008, este obligat la plata TVA.

Foarte corect!

juliabanu a scris:
De obiecei, antecontractele tip prevad piederea avansului achitat de cuparator in cazul in care acesta nu mai doreste sa cumpere imobilul
O astfel de notificare, din punctul meu de vedere, este fara efect.

Aici nu vorbim de un antecontract tip!. Aimee a expus foarte clar ce prevede antecontractul, de ce discutam despre altceva? :O

Aimee a scris:
Am semnat un antecontract pentru un apartament nou intr-un cartier rezidential cu o pers. fizica. In antecontract exista o clauza referitoare la plata TVA, care spune ca eu, ca si cumparator trebuie sa platesc TVA, daca la data perfectarii contractului de v-c se va percepe TVA. In cazul in care nu am posibilitatea de a plati TVA-ul pot face o notificare in acest sens si in 30 zile mi se returneaza avansul dat, acest lucru nefiind considerat culpa din partea mea.
Avand in vedere ca se percepe TVA pentru tranzactiile de acest gen intre persoane fizice, as dori sa stiu daca pot face acum acea notificare in loc sa mai astept 1 an pana cand blocul va fi gata si se va perfecta contractul de v-c?

Avand in vedere ca obligatia de a datora TVA-ul se judeca numai in raport cu legea aplicabila la momentul incheierii CVC, numai atunci se poate stabili daca datorati sau nu, si deci tot atunci puteti notifica faptul ca nu puteti plati, asa incat sa vi se inapoieze avansul. Daca am judeca altfel, s-ar putea ajunge la situatii aberante: notificati acum ca nu puteti plati TVA, se reziliaza antecontractul, primiti avansul, peste 4 luni se modifica codul fiscal cu aplicare de la 1 ian 2009, nu se mai datoreaza TVA la momentul CVC... Nu merge!

Parerea mea e ca doar la momentul exigibilitatii TVA (momentul contractului de V-C) puteti notifica imposibilitatea de plata.
Corect! Asta mai ales daca in prezent persoana nu e inregistrata ca platitor de TVA... Daca ea acum nu plateste TVA si dv. ii notificati imposibilitatea platii TVA, nu vad ce efecte sa aiba.

julia, in opinia mea omul poate sa zboare daca iasi intinde bratele... Putem argumenta si noi nitel?

Andreea, eu cred ca, din momentul in care legea e cum e si vanzatorul e deja inregistrat ca platitor TVA, il poate notifica. Pentru ca nu este datoria cumparatorului sa vada in ce masura in 2 luni sau 3 ani se schimba legea... diligentele se fac in functie de legile in vigoare. Asa incat, eu cred ca atunci il poate notifica.
In cazul in care de la anul nu se va mai percepe TVA, asta e alta situatie care a intervenit dupa incheierea raportului dintre cele doua parti si nu influienteaza cu nimic, nu crezi?
Doar ca doamna ar pierde o sansa, atat. :(
Va multumesc mult pentru ultimele 2 raspunsuri LA OBIECT. Pe mine m-ar avantaja ultimul, deorece n-as mai fi nevoita sa astept un final incert.

Alte discuții în legătură

Nerespectare antecontract vanzare-cumparare chris75 chris75 Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare (eu fiind cumparatorul), pt un apartament inca in constructie la data respectiva, acesta urmand a-mi fi predat ... (vezi toată discuția)
Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Tva pentru locuinte noi ancavnt ancavnt Anul trecut am incheiat o "promisiune bilaterala de vanzare-cumparare" prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in ... (vezi toată discuția)