ciprianr a scris:
promisiunea a fost semnata pe 2 octombrie, iar ordonanta/legea/hotararea (nu sunt nici pe departe expert sau cunoscator al domeniului, dupa cum se observa) a fost data in 10 octombrie, daca nu ma inseala cautarile.
Din pacate asta nu are nicio consecinta asupra aplicarii TVA la acest moment. Ordonanta de modificare nu a prevazut nimic cu privire la situatiile (nu putine) ca a dvs, si avand in vedere ca faptul generator de TVA este contractul, nu antecontractul de v-c, abia la acest moment se aplica legea in vigoare, deci cea care prevede TVA.
Am sa citez o mica parte din promisiune:
"Noi, partile contractante, am convenit ca pretul vanzarii sa fie de x din care astazi data autentificarii prezentului act eu, promitentul vanzator, am primit de la promitentul cumparator suma de Y, reprezentand 25% din pretul total, cu titlu de arvuna, urmand ca restul de pret sa fie achitat la data perfectarii contractului".
Mai bine ati cita ceea ce se prevede cu privire la pretul pe care il veti plati la semnarea contractului, e mai important. Din fraza de mai sus se intelege ca pretul din care ati platit 25% este final, insa numai prin interpretare si clar dezvltatorul nu va fi de acord, ceea ce inseamna litigiu pentru scaderea pretului cu suma preprezentand TVA-ul aplicat de el.
1. Ce inseamna, dpdv al platii sau neplatii TVA, "pretul vanzarii" si "pretul total"? Sa tinem cont de faptul ca, la data respectiva, ambele parti erau compuse din persoane fizice.
Pretul vanzarii poate fi exprimat cu sau fara TVA, taxa aplicandu-se dupa cum prevede codul fiscal. E drept ca anul trecut, fiind doua PF, nu-si punea nimeni problema sa scrie ca pretul e fara TVA si cu toate astea final...
2. In cazul in care chiar sunt bun de plata, as dori sa stiu pentru ce suma voi plati acest TVA? Pentru intreaga suma, sau doar pentru suma ramasa de plata? Personal consider aberant sa mi se perceapa TVA pentru o suma platita anul trecut, in cadrul unei tranzactii PF-PF.
Pai si acum tranzactia e tot intre persoane fizice. Personal consider ca TVA se aplica numai la ce platiti acum, datorita succesiunii in timp a legilor, chiar daca TVA se datoreaza la pretul de vanzare, adica inclusiv ce ati platit anul trecut. Adica, daca se aplica TVA si atunci, ati fi platit cu TVA de la bun inceput. Acum e exigibil numai restul de pret, deci numai pentru acesta veti plati TVA. Repet, e o interpretare personala si sincer nu stiu cum interpreteaza ANAF-ul treaba asta.