avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Nelamuriri legislatie transport persoane
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Nelamuriri legislatie transport persoane

Buna ziua! Sunt coordonator de transport la o firma ce are obiect de activitate transportul de persoane. Problema mea este legata de de armonizarea legislatiei noastre cu cea a UE. Concret, licenta de transport rutier public de persoane si copiile conforme ale acesteia sunt eliberate de catreARR iar pe ele scrie asa “ Titularul prezentei licente este autorizat sa efectueze transport rutier public de persoane in trafic international pe teritoriul Uniunii Europene in conditiile stabilite in Regulamentul Consiliului (CEE) nr 684/92…modificat de Regulamentul (CE) nr. 11/98 si cu prevederile generale ale prezentei licente”. In mare parte se respecta regulamentul in ceea ce priveste transportul de persoane prin curse regulate si ocazionale, problema intervine in cazul serviciilor regulate speciale. Asa cum este definit in Regulament la art 2 pct 1.2. aceste servicii include:
- transportul muncitorilor intre domiciliu si locul de munca
- transportul elevilor si studentilor la si de la institutiile de invatamant
- transportul soldatilor si familiile acestora intre statul de provenienta si zona de incartituire.
Citind in continuare la art 4 alin 2 se face referire tot la serviciile regulate speciale specificand legiuitorul ca aceste servicii nu necesita autorizatie daca sunt acoperite de un contract incheiat intre organizator si transportator. Art. 15 prevede ca contractul sau o copie autentificata a acestuia, conforma cu originalul va servi ca document de control iar in incheiere se specifica “ prezentul Regulament este obligatoriu in toate elementele sale si este direct aplicabil in toate statele membre.”
Societatea la care lucrez are contracte cu diferite firme pentru transportul muncitorilor. La citirea Regulamentului 684/1992, disponibil si pe site-ul ARR, pot sa deduc ca nu am nevoie de nici o autorizatie dar am fost si am intrebat mi s-a raspuns ca ei nu mi-au cerut autorizatie ci licenta de traseu pt cursa regulate speciala iar mai apoi mi-au spus ca acest regulament se aplica doar in cazul transportului international.
Pentru ca m-am gandit ca ce poate fi asa greu sa obtin licente de traseu m-am interesat de procedura: cererea se depune la Consiliul Judetean iar printer documentele de care ai nevoie este si avizul de oprire in statii. Acest aviz se obtine de la primarie unde duci un dosar stufos care trebuie sa contina si contractul de transport. Cei de la primarie si-au informat superiorul cu privire la contractul meu iar domn’ primar in persoana s-a dus la beneficiarul meu (un hipermarket) si i-a spus directoarei de acolo “ori cu RAT-ul ori cu nimeni “ . Asa am pierdut un contract. Ne-am resemnat.
La alt contract fiind foarte siguri pe noi ca nu avem cum sa-l pierdem ne-am dus la primarie pt avize am depus dosarul iar raspunsul lor a fost “ Cererea dumneavoastra nu a fost avizata.”Am insistat si am solicitat temeiul legal conform caruia cererea nu a fost avizata iar raspunsul a fost “traficul este aglomerat”. Ulterior am fost cu aceste adrese la ARR iar acestia mi-au sugetat subtil ca sa fac un contract cu o firma und ear incapea autobuzele si sa zic ca de acolo iau oamenii lucru care mien u mi s-a parut OK avand in vedere ca este un fals in inscrisuri. Am mai incercat la primarie si am descoperit acolo un coleg care mi-a zis ca trebuie sa trec in cerere ca sunt de acord sa sponsorizez lucrarile pentru noi statii.
Intrbarea mea este ce lege trebuie sa respect? Chiar nu are nici o valoare Regulamentul 684/1992? Ce ma sfatuiti sa fac? S dau primaria in judecata? Cred ca suntem cam mici pentru un partid asa mare si influent!
Nu imi ramane decat sa sper ca la un momentdat legislatia va fi aplicata “fara discriminare in functie de nationalitate sau locul de stabilire al transportatorului”(art. 19, CEE 684/1992)

Alte discuții în legătură

Licența traseucar Amina01 Amina01 Buna ziua, avem o firma de transport persoane avem convenții cu muncitori de la diverse fabrici de 10 ani ,pana astăzi credeam ca suntem in regula cu toate ... (vezi toată discuția)
Intreprindere individuala paulay25 paulay25 V-as ruga daca ati putea sa mi spuneti, in cazul in care imi deschid o Intrep.Individuala, as putea sa obtin de la ARR, licenta ptr.transport persoane????(am ... (vezi toată discuția)
Licenta transport florentinadaniela florentinadaniela Buna ziua, As dori sa stiu daca pot obtine o licenta de transport persoane pentru un traseu pt care mai are o firma licenta. Multumesc. (vezi toată discuția)