avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Refuz de plata indemnizatie RCA
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Refuz de plata indemnizatie RCA

Pe scurt : In urma unui accident auto, m-am prezentat la societatea de asigurari in vederea intocmirii dosarului de dauna. Dosarul s-a deschis, au fost facute poze si au fost constatate daunele. Eu m-am prezentat la service-ul auto cu acea constatare de la asigurari (in care erau trecute piesele care trebuiesc inlocuite). Dupa ce am dus masina in service, au trecut vreo 4 zile. Cei de la service m-au sunat si m-au chemat sa-mi ridic masina.

La 2 saptamani de la momentul in care mi-am ridicat masina din service, sunt sunat de la societatea de asigurari care imi spune ca in urma verificarilor (pozelor) pe care le-au facut, nu isi dau seama cum este lovita masina intr-un loc in care nu a existat contact. Deasemenea m-au intrebat daca am avut inainte masina lovita, si ca daca a fost asa, atunci eu o sa platesc doar acea componenta a caroseriei. Le-am precizat faptul ca masina nu era lovita si ca pana in momentul impactului totul era bine. Am fost amentintat ca o sa platesc toata lucrarea service-ului daca nu le spun de unde era acea cuta pe caroserie.

Dupa apelul telefonic primit de la cei de la asigurari, trec 2 luni. Ieri sunt sunat de cei de la service-ul auto care ma instiinteaza ca cei de la asigurari le-au trimis o scrisoare prin care sunt anuntati ca nu o sa plateasca daunele. Service-ul auto ma ameninta cu proces.


Intrebari :

1) Care este valoarea unui raport-expertize tehnice dat in urma analizarii unor poze
2) Care ar fi cea mai simpla cale de rezolvare a cazului
3) Care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a conflictului

Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:43, 21 Iunie 2008
Pe scurt: nu avem date sa va raspundem...

1) Depinde de dificultatea intocmirii acelui raport.
2) Sa va intelegeti amiabil.
3) Amiabil.

Mergeti la un avocat, aratati-i toate datele, aratati-i situatia de fapt in intregime, sa vada raportul...
Aveti mai multe posibilitati de rezolvare a cazului:
1. sa achitati in service contravaloarea reparatiilor, pentru a evita un proces cu ei si in urma verificarii raportului existent dintre asigurator si service ( de regula, exista niste conventii intre ei si nu se elibereaza masina reparata pana cei de la asigurari nu confirma ca vor efectua plata);
2. Formulati o invitatie la conciliere pentru cei de la asigurari, potrivit codului de pr. civila si, in cazul in care isi mentin punctul de vedere, solicitati urmatoarele acte din dosarul de dauna: procesul-verbal de la politie ( in original) autorizatia de reparatie, constatarea pagubelor efectuata de ei , copie tichet RCA a pers. vinovate - va trebui sa solicitati in scris eliberarea acestor acte, in copie, inafara procesului-verbal de contraventie.
3. Apoi, va trebui sa ii actionati in judecata, dar daca tot ce ati scris anterior este adevarat, veti castiga, fara probleme si asiguratorul va fi obligat sa va plateasca despagubirea, dobanda legala, penalizari de 0,1 % intarziere si cheltuielie de judecata cu o conditie: cererea sa fie intocmita bine, probatoriile la fel)

O expertiza tehnica auto costa in jur de 1000 lei, dar depinde de experti si practica locala.

Din pacate, daca Asiguratorul a refuzat efectuarea platii despagubirii, nu exista o cale simpla, ci implica un proces.
Din moment ce service-ul v-a sunat si v-a dat masina, fara a va retine certificatul de inmatriculare, cred ca a avut din partea firmei de asigurari confirmarea, cel putin telefonica, ca totul este in regula si ca vor suporta costurile reparatiei. Se pare insa ca, pe parcurs a aparut o problema, cauzata posibil si de faptul ca asiguratorul nu facut pozele ca lumea. Sunt curioasa daca ati completat la asigurari cererea de despagubire. Daca nu, inseamna ca dosarul nu e finalizat. In cazul in care va cheama service-ul in judecata, cred ca ar fi bine sa chemati in garantie firma de asigurari si vinovatul deproducerea evenimentului, care in final trebuie sa suporte costul reparatiei.
Este un caz interesant.
Există posibilitatea ca în devizul de reparaţie să fie inclusă o piesă sau mai multe piese ce nu au fost avariate în urma accidentului ci anterior. De asemenea există posibilitatea ca ca să existe piese a căror înlocuire să fie necesară în urma accidentului, dar ale căror avarii nu s-au putut constata la constatarea iniţială. într-o asemenea situaţie datoria proprietarului este de a anunţa societatea de asigurare care va efectua o constatare suplimentară încheind un proces verbal suplimentar.
Mister rămâne problema eliberării autoturismului din reparaţie fără o confirmare a plăţii reparaţiei.
Soluţia ideală de rezolvare este cea amiabilă. Da nu, acţiune în instanţă.
înainte de a da în judecată societatea de asigurare ar fi bine să te consulţi şi cu un expert tehnic judiciar întrucât în cursul procesului se va administra o asemenea probă. Din informaţiile postate nu se poate deduce care este realitatea.
Domnilor, domnul şi-a reparat masina în baza poliţei RCA a vinovatului de producerea accidentului. Societatea de asigurări a întocmit dosarul de daună, a făcut poze şi a constatat care sunt daunele. Nu cred că există pe undeva vreun service auto care să facă alte reparaţii decât cele pe care le indică asiguratorul in nota de constatare, pentru că nu-şi iau bani pe ceea ce fac suplimentar. Iar dacă maşina a fost ridicată deja din service, să fie sănătoşi şi cei din service şi cei de la asigurări. Nu cred că utilizatorului nostru ar putea cineva să-i impute suma de bani pe care societatea de asigurări trebuie să o plătească service-ului. Pentru că, înainte de a băga maşina în reparaţii, s-a făcut un deviz de lucrări cu care asiguratorul a fost de acord. Sau , măcar, aşa ar fi trebuitt să se întâmple....

Alte discuții în legătură

Acte cerute de asiguratorul rca al vinovatului. e un abuz? kartush1977 kartush1977 Salut pe aceasta cale pe toti membrii foumului si pun cateva intrebari legate de un accident in care am fost lovit din spate. Mai exact treaba sta cam asa: am ... (vezi toată discuția)
Neaprobare plata reparatie misu_flo misu_flo Buna, Anul trecut mi-a fost lovita masina. S-a facut constatarea si s-a aprobat reparatia. Deoarece trebuia lasata masina min 10 zile in service, iar ... (vezi toată discuția)
Rca euroins BratuAurel BratuAurel Pe data de 01.11.2015 am fost lovit de un sofer cu asigurare rca Euroins,mentionez ca masina mea era parcata regulamentar in parcarea unui restaurant si ... (vezi toată discuția)