avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... neplata pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

neplata pensiei alimentare

Buna ziua! Fostul meu sot, tatal copilului care se afla in custodia mea, nu a platit in luna decembrie 2010 pensia alimentara. in luna ianuarie si februarie 2011 a platit, dar de restanta din decembrie a uitat. nefiind prima data cand se intampla asa ceva, am facut o reclamatie la Politie. acum cateva minute m-a sunat un politist si mi-a spus ca nu prea are ce sa-i faca pt ca trebuie sa aiba minim 2 luni de neplata, conform codului penal. acum ce sa fac? sa sper ca nu va mai plati inca o luna ca sa pot sa cer drepturile copilului? daca a doua luna de neplata va fi sa zicem la anul, abia atunci pot sa fac plangere? imi plateste dobanda la banii astia?sau daca , poate, pe viitor va plati, restanta aceasta e stearsa cu buretele? eu in decebrie m-am imprumutat ca sa-i pot oferi un brad si cateva cadouri, dansul a considerat de cuviinta ca un copil se poate lipsi de asa ceva si mai importanta era distractia lui.
Chiar nu este nimic de facut? este normal ca legea sa permita ca tatal sa uite o luna ca are copil si implicit obligatii? daca uit si eu ce se intampla cu copilul? sa inteleg ca s-a ajuns la concluzia ca un copil poate rezista 2 luni fara mancare si abia dupa aia se pot lua masuri?
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 16:47, 18 Martie 2011
intretinatori legali sunt ambii parinti. aveti hot judecat ca tb sa platesca pensie? mergeti cu ea la locul lui de munca. pt sumele restante din urma meergeti la un executor judecatoresc. dupa impunerea la plata ch generate de angajarea unui executor eventual si avocat le va plati tot el pt ca este vinovat . ca sa fie infractiune tb sa fie doua luni consecutiv. nu aveti decat calea executorului. daca in 3 ani nu cereti plata pierdeti dreptul de a mai primi banii. punand oprire pe salariu nu se mai poate intampla sa dea banii cand si cum vrea pt ca i se opreste automat. daca nu are salariu ramane numai executorul judecat care ii pune sechestru pe bunuri si in cel mai rau caz le valorifica
stimata doamna,
asa sunt prevederile legale(respectiv de a trece 2 luni de neplata).In acest caz, dvs aveati la dispozitie posibilitatea sa intentati o actiune pe cale penala(scutita de taxa de timbru)
pentru neplata pensiei pe luna decembrie puteti oricand sa intentati o actiune in instanta de recuperare a debitului restant
Din punct de vedere penal, pentru a ne afla în cazul unei infracţiuni de abandon de familie trebuie îndeplinită condiţia neplăţii cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de întreţinere stabilită pe cale judecătorească.
am hotarare judecatoreasca. problema a fost ca atunci cand s-a dat aceasta hotarare nu i s-a trimis la serviciu pt a i se infiinta poprire pe salariu, deoarece fostul sot care lucreaza in cadrul armatei , a spus ca unitatea la care lucreaza tocmai isi schimba sediul si nu stie care este acesta. de atunci a platit el personal la Posta cu mandat postal. avand 3 luni restanta, in luna oct 2010 am mers la politie si am facut plangere, dar si la judecatorie unde am facut o adresa pentru infiintarea popririi. In luna nov 2010 mi-a platit restantele, iar judecatoria l-a chemat sa spuna sediul unitatii, dar nu stiu daca pana la aceasta ora a ajuns ceva la el la serv pt infiintarea popririi.
Mergeţi la un avocat care să vă redacteze o adresă către unitatea la care lucrează fostul soţ, la care să alăturaţi şi hotărârea judecătorească prin care a fost obligat la plata pensiei de întreţinere.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara carmen27_06 carmen27_06 La inceputul lunii aprilie 2010 am fost anuntata de societatea unde fostul sot lucra faptul ca acesta nu s-a mai prezentat la munca, deci de la 1 aprilie nu am ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere ContSters67688 ContSters67688 Ce as putea face in urmatoarea situatie: Fostul sot nu a platit pensie alimentara, eu avand hotarare judecatoreasca am angajat un avocat care a trimis o hartie ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu pensie intretinere minor institutuldebiochimie institutuldebiochimie Avem urmatoarea speta : un salariat al nostru este obligat prin hotararea de divort la plata pensiei de intretinere catre fiul sau minor. Hotararea ... (vezi toată discuția)