avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema privind ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema privind mica reforma

Buna seara.
Am nevoie de ajutor cu urmatoarea dilema, daca ma puteti ajuta:

Intr-un caz in care acuzatiile sunt de inselaciune, fals intelectual, fals si uz de fals, fals in inscrisuri oficiale. am inteles ca daca ambele persoane cercetate daca isi recunosc vina si probatoriul procurorului pot beneficia de o reducere de pana la o treime din pedeapsa minima. Prejudiciul este mai mic de 50.000 euro cat am inteles ca este pragul care se ia in considerare si pana acum persoanele in cauza nu au mai avut probleme cu legea, ambele au locuri de munca. Tot in aceleasi circumstante am inteles ca pedeapsa cea mai grava este cea de inselaciune ea pornind de la 3 ani, restul de pedepse venind ca niste sporuri de cateva luni pt. fiecare in parte.

Am nevoie de ajutorul dumneavoastra cu urmatoarea problema:

Din formularea legii am inteles ca minimului de 3 ani i se pot adauga sa zicem 3-4 luni pt celelalte 2 infractiuni rezultand sa zicem app. 4 ani. Acestei pedepse de 4 ani i se poate aplica o reducere de pana la 1/3 din pedeapsa minima (3:1=1) adica un an rezultand o pedeapsa de 3 ani?
In aceste conditii se poate intampla urmatorul scenariu? Sa fie recunoscute infractiunile, dar judecatorul sa decida o pedeapsa de baza de 5 ani careia sa i se adauge sporurile respective rezultand o pedeapsa totala de app. 6 ani care sa fie redusa doar cu 1 an? Faptul ca persoanele in cauza recunosc probatoriul procurorului poate incuraja judecatorul sa decida o pedeapsa mai mare decat ar fi decis daca faptele nu erau recunoscute si se recurgea la probatoriu in instanta?

Daca aveti un raspuns concret va rog frumos sa nu ezitati sa ma ajutati.

Si mai am o intrebare va rog: s-a facut vorbire de recuperarea prejudiciului mentionandu-se termenul de ""prejudiciu valoric".. Exista si alt tip de prejudiciu? Mai exact daca in acest dosar suma retinuta in sarcina inculpatilor este jumatate din valoarea prejudiciata pt. restul neexistand plangeri pe care sa isi fundamenteze procurorul acuzatiile. Daca este recuperat acest prejudiciu valoric (mai exact cat s-a retinut in sarcina fiecaruia) el se considera ca ö recuperare de prejudiciu implicit ca un factor pozitiv pentru o decizie de reducere? Sau se ia in calcul valoarea totala prejudiciata si chiar daca se recupereaza cat imputa procurorul adica jumatate este inutil? Ma puteti ajuta sa clarific aici va rog?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 19:57, 18 Martie 2011
Se poate ajunge la un cuantum al pedepsei de 3 ani cu aplicarea 320^1 din Co de procedura penala.

Cu privire la prejudiciu acesta poate fi solicitat sub forma daunelelor materiale insa si daune morale.
Sunt cateva aspecte de subliniat.
Daca prejudiciul este mai mic de 50.000 Euro si daca este acoperit de inculpati pana la hotararea instantei de fond atunci in mod obligatoriu procurorul sau instanta, dupa caz, va dispune ca pedeapsa o amenda administrativa care se inscrie in cazier.
Asa ca raman celelate 3 infractiuni.
Daca inculpatii apeleaza la prevederile art 320 ind 1 din CprP atunci limitele pedepselor pentru cele 3 infractiuni se reduc cu o treime.
Instanta va pronunta pedepsele pentru fiecare din cele 3 infractiuni intre limitele astfel reduse, fara a mai administra probele (inscrisuri, martori, etc), fiind permise doar inscrisuri in circumstantiere (de ex. inscrisuri prin care apararea sa sublinieze circumstantele atenuante care ar putea fi retinute de instanta)
Functie de circumstantele atenuante sau agravante retinute poate cobori pedeapsa sub minimum special redus cu o treime sau poate aplica un spor dupa contopirea celor 3 pedepse.
Multa matematica ati reusit sa faceti in aceasta speta.
Avand in vedere ca avem un concurs de infractiuni si in acelasi timp un nr impresionabil de infractiuni , sporul nu va fi doar de cateva luni. Dumneavoastra cat si ceilalti participanti veti fi obligati sa recuperati doar prejudiciul ce se poate proba, daca spre exemplu exista o paguba de 15.000 lei, dar nu se poate proba decat 10.000 veti fi obligat la acoperirea sumei de 10.000.
Recuperarea prejdiciului are o importanta deosebita in individualizarea pedepsei fiind o circumstanta atenuanta si impreuna cu persoana vatamata puteti conveni la recuperarea prejudiciului in rate stabilite daca nu este posibila recuperarea in intregime, dintr-o data.
Doamna,
Nu am facut matematica ci am incercat sa ajut un om.
Din cate imi dau seama toate infractiunile in cauza au urmarit crearea unui prejudiciu, or daca infractiunea de rezultat (inselaciunea) este inlaturata raman doar celelate infractiuni care sunt infractiuni de pericol.
Dat fiind cele de mai sus sunt sanse destul de mari sa nu i se aplice un spor.
Daca vi se pare ca am "mers pe aratura" astept sa-i explicati concret ce se poate face pentru usurarea situatiei.
Off topic:
Domnule avocat, raspunsul dumneavoastra mi se pare pertinent si explica problema pusa de user.
Prin afirmatia facuta ma refeream la userul care s-a interesat destul de bine de de situatia sa si a incercat sa isi expuna speta cat mai clar cu putinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi poate spune va rog cinev despre ce este vorba? symynaa symynaa Sora mea este cercetata intr-un dosar penal. A dat declaratie la procuratura si acum asteapta prima infatisare la tribunal. Acolo in declaratie a scris ca ... (vezi toată discuția)
Incadrare kokobelo007 kokobelo007 buna ziua.am un amic care e inculpat intr un proces penal art 208 alin 1-art 209 alin 1 lit a si g,este la prima fapta nu are cazier care ar fi ... (vezi toată discuția)
înºelãciune sau fals??? ContSters77368 ContSters77368 Bună ziua. Pe scurt am să povestesc cele întânplate cu rugămintea ca să mă îndrumaţi ce să fac. În anul 2006 mi-am falsificat c.i prin aplicarea ... (vezi toată discuția)