Bună ziua. Pe scurt am să povestesc cele întânplate cu rugămintea ca să mă îndrumaţi ce să fac. În anul 2006 mi-am falsificat c.i prin aplicarea fotografiei fratelui meu peste amea(sa falsificat o copie nu originalul). Cu un certificat medical emis de un medic oftalmolog nefalsificat am obţinut încadrarea în grad grav de handicap (am primit de la stat suma de 7.000 lei aproximativ într-un an). În 2008 după o operaţie pe cord am vrut să mă reîncadrez în grad de handicap lucru care sa şi întâmplat. Atunci sa descpoerit falsul dar nu sa luat nici o măsură înpotriva mea. Din 2008 până în prezent sunt încadrat în grad de handicap dar deabia în 2010 noiembrie sa făcut plângere împotriva mea la poliţie pentru fapta săvârşită în 2006. Din câte am citi eu în codul penal consider că mă încadrez la fals dar inspectorul de poliţie care sa ocupat de caz consideră că mă încadrez la art. 215 c.p. La poliţie am declarat că sunt de acord să plătesc prejudiciul creat. Dosarul abia acuma a ajuns la parchet şi încă nu am primit nici o rezoluţie. Ce pedeapsă risc să primesc având în vedere că e prima şi ultima abatere, faptul că nu am mai avut probleme cu justiţia, şi faptul că lucrez într-o instituţie publică. vă mulţumesc#-o #-o
In opinia mea este fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si posibil fals privind identitatea daca buletinul purta alt nume (vedeti art. 288, 291 si 293 Cod penal), in concurs real cu infractiunea de inselaciune prevazuta la art. 215 Cod Penal.
Daca se face incadrarea ca inselaciune, puteti beneficia de prevederile art. 74^1 Cod Penal introdus prin Legea 202/2010 (Mica Reforma). Acesta precizeaza ca pentru prejudicii din inselaciune complet recuperate, sub valoarea de 50.000 de euro, se aplica sanctiune administrativa (amenda de pana la 1000 de lei).
Daca recunoasteti fapta si acceptati judecarea pe baza probelor administrate de procuror, vi se va aplica art. 320^1 Cod de procedura penala introdus prin Legea 202/2010 (Mica Reforma), limitele pedepsei fiind reduse cu o treime.
Daca se face incadrarea si la fals si aveti o aparare competenta, puteti lua o pedeapsa de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, in functie de circumstantele concrete.
Da, este si infractiunea de inselaciune si fals privind identitatea.
Va trebui sa achitati contravaloarea prejudiciului si daca se face incadrarea inselaciune, puteti beneficia de prevederile art. 74^1 Cod Penal introdus prin Legea 202/2010 .
Acesta precizeaza ca pentru prejudicii din inselaciune complet recuperate, sub valoarea de 50.000 de euro, se aplica sanctiune administrativa (amenda de pana la 1000 de lei).
Succes!
Este mai avantajos pentru dumneavoastra sa va incadreze la inselaciune si atat, pentru ca puteti beneficia de art. 74^1 CP si dupa recuperarea prejudiciului veti primi o amenda administrativa care se trece in cazier.
Daca se retine si una dintre infractiunile de fals, nu mai exista optiunea de a beneficia de acel articol, dar puteti ca recunoscand fapta sa obtineti o reducere cu o treime a limitelor pedepsei, cf. art. 320^1 CPP. In acest caz, veti primi probabil o pedeapsa cu inchisoare, la care se poate dispune eventual suspendarea executarii pedepsei (daca pedeapsa aplicata este de cel mult 3 ani de inchisoare).