Buna seara am o rugaminte,doresc sa intentez divort ,fostul sot este fugit din tara de mai mult de 15 ani,sunt casatorita din anul 1994,iar in 1996 el a fugit din tara,am un baietel de 14 ani,motivul pentru care vreau desfacerea casatoriei acum,este ca nu pot sa mai astept un om despre care nu stiu daca mai traieste sau nu ,si am nevoie de libertate pentru a putea scoate copilul din tara si pentru a lua decizii pentru viitorul luin fara a mai fi legata de un tata care nici macar nu il cunoaste,
intrebarea mea este: in conditiile in care momentan venitul meu unic este alocatia de stat a fiului meu in valoare de 42ron,cat trebuie sa platesc taxa de divort,si potrivit celor spuse mai sus,am nevoie de asistenta competenta,sau ma pot prezenta singura?onorariul unui avocat fiind imposibil de platit in momentul de fata.
E cam greu sa va descurcati singura mai ales ca sotul nu e intara. Nu este obligatoriu sa va angajati avocat, dar nu stiti sa va aparati singura. Depuneti cerere de divort si incredintare si il citati la ultimul domiciliu cunoscut .Se va efectua adresa la Evidenta persoanelor pentru aflarea domiciliului si in ultima instanta se va cita prin mica publicitate . E un proces de durata (peste un an)
Va multumesc pentru raspunsuri,insist totusi pe intrebarea mea : cat trebuie sa platesc pentru introducerea actiunii de divort,si este posibil sa ma prezint singura in instanta fara a fi reprezentata de un avocat? sau exista posibilitatea de a beneficia de avocat din oficiu? va multumesc anticipat
39 ron taxa de timbru,0,3 ron timbru fiscal.Daca aveti minime cunostiinte juridice va puteti reprezenta singura,daca nu solicitati un avocat din oficiu,ceea ce v-as recomanda avand in vedere complexitatea cazului.
Actiunea de divort se timbreaza cu taxa de timbru de 39.00 lei si timbru judiciar ( nu fiscal) de 0,30 lei.
Asistenta juridica in materia divortului nu este obligatorie, insa recomandabila mai ales data fiind situatia de fata si anume aceea ca nu cunoasteti adresa paratului si nici daca acesta se mai afla sau nu in tara.
Sunt mai multi " pasi" procedurali de urmat in astfel de situatii si nu veti putea propune probatorii in dovedirea actiunii de divort decat in momentul in care procedura de citare va fi legal indeplinita.
Chiar daca cererea dvs.adresata baroului de avocati in vederea desemnarii unui avocat care sa va acorde asistenta juridica gratuita pe parcursul procesului va fi admisa, cheltuielile privind citarea prin publicitate le veti suporta tot dvs ( evident daca se va ajunge la aceasta procedura in ultima instanta).