În 2003 am înființat o societate (la care sunt unic acționar) pe care însă nu am folosit-o și pentru care nu am depus doar o parte din declarațiile și bilanturile la ANA, și nimic la RC.
În 2008 am primit de la Tribunalul București o comunicare prin care îmi era anunțată decizia de dizolvare a societății deoarece nu am depus situațiile financiare anuale la ONRCTB pe anii 2003, 2004, 2005.
Vă rog să îmi spuneți dacă mai este necesară lichidarea societății și în ce constă aceasta.
Potrivit art. 237 alin.6 din L31/1990 R, persoana juridica intra in lichidare la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti. Va recomand sa cititi si celelalte alineate ale articolului 237 si va veti lamuri pe deplin.
O zi buna!
In termen de 15 zile de la data la care hotararea ramene irevocabila ORC are obligatia sa inregistreze dizolvarea in registrul comertului si sa publice in M.O. hotararea judecatoreasca de dizolvare.
Dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii. Din momentul dizolvarii, directorii, administratorii, respectiv directoratul, nu mai pot intreprinde noi operatiuni. In caz contrar, acestia sunt personal si solidar raspunzatori pentru actiunile intreprinse.
Lichidatorii sunt datori, indata dupa preluarea functiei, ca impreuna cu directorii si administratorii, respectiv cu membrii directoratului societatii, sa faca un inventar si sa incheie un bilant, care sa constate situatia exacta a activului si pasivului societatii, si sa le semneze.
Din art.237 din Legea nr. 31/1990 înțeleg că firma ar fi trebuit radiată din oficiu conform aliniatului 8. Totuși pe site-ul onrc fima apare în ”dizolvare judiciara, cf art.237 din Legea nr. 31/1990” din 27.02.2008.
Motivul pentru care întreb este că recent am primit notificări din partea ANAF că nu am depus declarațiile pe 2010, semn că în evidențele lor firma este încă activă!?
Art.237 din Legea nr. 31/1990:
(8) Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (7), persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun.