Buna ziua,as avea rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea speta:in urma cu 4 ani si ceva,am adus din germania o masina,la vama in baza contractului de vanzare-cumparare mi s-a stabilit la valoarea la vama,valoare pe care am achitat-o...acum dupa atat timp,am primit acasa un proces verbal de control prin care ma someaza sa platesc o suma destul de mare,suma care compusa din tva,accize si multe penalitati....in fapt sunt acuzata ca valoarea care era in contract si la care ei au calculat taxa vamala...nu era cea corecta...am vazut ca exista un regulament vamal prin care ei pot stabili valoarea unei masini si nu ia in considerare contractul de vanzare cumparare,insa este legal sa faca acest lucru dupa atata timop...sa ma puna sa platesc retroactiv....si inca o intrebare acest proces verbal de control poate fi contestat in 15 zile ca orice proces verbal sau perioada este mai mare....specific ca nu stipuleaza nimic despre acest aspect....
Va multumesc!
daca este o somatie, trebuie sa va uitati la cat termen va lasa la dispozitie. De regula, ca orice act premergator unei executari silite sau dare in debit la ANAF termenul ramane generic de 15 zile, insa cu cat mai repede cu atat mai bine. Am avut si eu cateva situatii de acest gen si s-au solutionat favorabil, pentru ca nu exista temei de drept pentru nebunia pe care o fac ei din disperare de bani. Ce pot sa va spun este ca generic daca termenul a depasit 6 luni de la momentul achizitiei si mai mult de 3 ani se prescrie dreptul acestora de a mai calcula penalitati sau alte recalculari. Ideea este ca trebuie studiata situatia dvs clar, de catre un avocat, pentru ca pot si multe situatii adiacente in ce ati povestit.
Va multumesc mult pt lamuriri,in procesul verbal nu este trecuta perioada in care se poate contesta,doar in decizia de la agentioa nationala de administratie fiscala prevede 30de zile....oricum din data de cand eu am luat masina sunt 5 ani fara o luna....si indraznesc sa va mai deranjez cerandu-va un model de contestatie sau plangere prealabila orientativ... catre directia vamala.
Va multumesc mult!