Irina S. a scris:
Alte pararei?
ps @Dl.Manole: dar de unde stiti dvs. ca daca instanta de fond in actiunea in constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a admis actiunea si a constatat prescriptia, deci, de unde stiti ca orice cale promovata este sortita esecului?:)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Art.405 Cod proc..civ.
alin.(1)Dreptul de acere executarea silita se prescrie in 3 ani, daca legea nu prevede altfel,[...]in materie imobiliara, termenul de prescriptie este de 10 ani.
alin.(2) TERMENUL DE PRESCRIPTIE INCEPE SA CURGA DE LA DATA CAND SE NASTE DREPTUL DE A CERE "EXECUTAREA SILITA."
Ori, ce vrea sa spuna aceasta dispozitie,,ca termenul de prescriptie incepe sa curga din momentul cand se naste "dreptul de a cere executarea silita".
Dar cand se naste dreptul de a cere executarea silita ?.. Din momentul cand Hotararea Judecatoreasca a ramas definitiva si irevocabila. Deci din momentul respectiv incepe sa curga termenul de prescriptie, astfel; pentru drepturi patrimoniale plus accesoriile lor termenul de prescriptie este de 3 ani, iar pentru titlurile emise in actiunile reale imobiliare , termenul de prescriptie este de 10.
Dar exista unele exceptii motive prin care aceste termene se intrerup sau se suspenda, Sau se poate solicita pentru motive bine intemeiate repunere in termen a titlului executoriul in termen.
Cand am vorbit ca am avut diverese spete ; cu excepti constatarea dreptului la actiune, prescrierea titlului executoriu, repunerea in termen a titlurilor executorii.
Din intrebarea D-voastra nu prea am inteles ce se doreste; ?? Caile de atac sunt "ordinare"(apelul si recursul) si "extraordinare" (revizuirea, contestatie in anulare si recursul in interesul legii); D-voastra va alegeti calea care de atac care este dispusa de instanta in Dispozitivul hotararii.
Sunteti multumita de raspunsul meu ??:(=D>