avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calea de atac corecta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calea de atac corecta

Actiunea in constatare. Obiect: constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita(nu avem executare pe rol, deci acesta este singurul cadru procesual prin care putem formula aceasta cerere).
Titilul executoriu: o HJ prin care s-a stabilit plata de despagubiri civile.
Care este calea de atac corecta pt. aceasta actiune in constatare raportat la obiectul ei? Apel sau recurs?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Irina S. , utilizator 15:56, 20 Martie 2011
"""Recursul este calea de atac, (cererile in constatare au un caracter subsidiar fata de o actiune principala si hotararile nu se pun in executare privind obiectul cererii doar numai daca s-au avansat cheltuieli de judecata in vederea solutionarii), Depilda eu am avut doua astfel de spete, si la prima si la adoua hotararea arata existenta sau inexistenta dreptului pretins, si apoi infunctie de situatie se pronunta pe disp. art.274 Cod proc.civ.
Daca s-a constatat ca a intervenit prescriptia exstinctiva a titlului executor,,,imi pare rau nu mai aveti ce face. Orice cale ati promova, este sortita esecului.:(
Alte pararei?

ps @Dl.Manole: dar de unde stiti dvs. ca daca instanta de fond in actiunea in constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a admis actiunea si a constatat prescriptia, deci, de unde stiti ca orice cale promovata este sortita esecului?:)
Nimeni?:(
Irina S. a scris:

Alte pararei?

ps @Dl.Manole: dar de unde stiti dvs. ca daca instanta de fond in actiunea in constatarea prescriptiei dreptului de a cere executarea silita a admis actiunea si a constatat prescriptia, deci, de unde stiti ca orice cale promovata este sortita esecului?:)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Art.405 Cod proc..civ.
alin.(1)Dreptul de acere executarea silita se prescrie in 3 ani, daca legea nu prevede altfel,[...]in materie imobiliara, termenul de prescriptie este de 10 ani.
alin.(2) TERMENUL DE PRESCRIPTIE INCEPE SA CURGA DE LA DATA CAND SE NASTE DREPTUL DE A CERE "EXECUTAREA SILITA."


Ori, ce vrea sa spuna aceasta dispozitie,,ca termenul de prescriptie incepe sa curga din momentul cand se naste "dreptul de a cere executarea silita".
Dar cand se naste dreptul de a cere executarea silita ?.. Din momentul cand Hotararea Judecatoreasca a ramas definitiva si irevocabila. Deci din momentul respectiv incepe sa curga termenul de prescriptie, astfel; pentru drepturi patrimoniale plus accesoriile lor termenul de prescriptie este de 3 ani, iar pentru titlurile emise in actiunile reale imobiliare , termenul de prescriptie este de 10.
Dar exista unele exceptii motive prin care aceste termene se intrerup sau se suspenda, Sau se poate solicita pentru motive bine intemeiate repunere in termen a titlului executoriul in termen.

Cand am vorbit ca am avut diverese spete ; cu excepti constatarea dreptului la actiune, prescrierea titlului executoriu, repunerea in termen a titlurilor executorii.

Din intrebarea D-voastra nu prea am inteles ce se doreste; ?? Caile de atac sunt "ordinare"(apelul si recursul) si "extraordinare" (revizuirea, contestatie in anulare si recursul in interesul legii); D-voastra va alegeti calea care de atac care este dispusa de instanta in Dispozitivul hotararii.
Sunteti multumita de raspunsul meu ??:(=D>
Nope.:)
Cu prescriptia chiar nu-mi bat capul.
In privinta caii de atac: exista posibilitatea ca instanta de fond sa fi indicat o cale gresit de atac.
Instanta de control judiciar trebuie sa califice corect calea de atac chiar daca partea sau instanta de fond a arat o cale gresita.

Ma interesa strict la actiunea in constatare avand ca obiect constatarea prescriptiei dr. de a cere executarea silita si rap. la prev.art. 18 cpc, care este calea corecta de atac.

Alte discuții în legătură

In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere sorin85 sorin85 Buna ziua, As vrea sa stiu in cazul existentei unei sentinte judecatoresti civile prin care esti obligat la plata unei sume catre terti,in ... (vezi toată discuția)
De cand curge termenul de prescriere a exec. silite a hot jud dumitru2000 dumitru2000 Personal consider ca termenul de prescriptie a executarii silite a unei hot jud curge de la data la care aceasta poate pusa in executare. In speta, hot data ... (vezi toată discuția)