avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare-cumparare sau donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare-cumparare sau donatie

Buna ziua,va rog daca se poate sa ma ajutati,:Soacra mea detine 1 proprietate,respectiv casa de caramida +teren in total 800 m patrati.si vrea sa io dea sotului meu legal......... as vrea sa stiu ce ne sfatuiti sa facem vanzare cumparare sau donatie.........in cazul in care nu vrem sa mai aiba dreptul vreodata sa se razgandeasca.......sau dupa moartea ei sa aiba dreptul si fratii sotului"? Ea spone ca vrea prin donatie deoarece ne costa mai putin............dar din ce am auzit ca la varianta asta se poate razgandi.astept raspunsul dumneavostra.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:06, 18 Martie 2011
in cazul donatiei- aceasta poate fi desfacuta doar in anumite conditii limitativ prev de lege , art 829 si urm cod civ , si dupa moartea acesteia dc este afectata rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari, fratii sotului,
contr de v-c nu se poate desface exceptie facand dc este facut cu clauza de intretinere si doar dc se demonstr in instanta neprestarea intretinerii
contr de v-c este mai costisitor , si la notar si in ceea ce priv plata impoz pe venit dar este mai sigur
Ambele variante sunt atacabile in justitie...doar daca actul de vanzare cumparare se face respectand toate normele...,atunci sansele sunt minime sa aiba castig de cauza un contestator al actului...
Exista multe riscuri si intr-un caz si in altul.
Contractul de vanzare nu poate fi atacat de nimeni daca se poate face dovada achitarii pretului, nici macar de catre mostenitorii soacrei. In situatia in care vanzarea este fictiva, si mostenitorii rezervatari ai soacrei o pot dovedi, dupa moartea acesteia, acestia pot ataca actul si bunul poate fi reintors in patrimoniul soacrei decedate pentru a fi supus partajului succesoral.
Contractul de donatie poate fi revocat de catre donator numai in cazurile strict si limitativ prevazute de lege.
Pentru ca acel contract sa nu poata fi atacat exista 2 solutii:
- contract de vanzare-cumparare cu plata efectiva a pretului - nu poate fi atacat de nimeni - sau
- contract de intretinere, cand in schimbul nudei proprietati a bunului imobil se va presta intretinere intretinutei soacre. Acesta poate fi atacat doar de intretinuta pentru neprestarea intretinerii de catre intretinatorii debitori.
Alegerea variantei celei mai bune depinde de partile contractante. ;)
Ultima modificare: Vineri, 18 Martie 2011
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune ang671 ang671 buna ziua, problema este urmatoarea:apartamentul in care locuiesc este trecut pe numele cumnatului cu uzufruct la soacra mea.socrul a murit acum un an.trebuie ... (vezi toată discuția)
Testamentul poate fi atacat? Cotei Cotei Socrul meu a decedat in 2015,acum soacra mea vrea sa ne lase un testament prin care daca dupa moartea ei sa mostenim noi parte .sotul meu mai are patru frati ... (vezi toată discuția)
Socrul vrea să ne dea nouă casa pe care a moștenit-o de la părinți. cum ar trebui să facem contractul ca să nu se poată ,,strica''? Camelia natalia Camelia natalia Socrul vrea sa ne dea casa noua sa fie pe numele nostru.el este intabulat sungur pe casa.in momentul cand el ne da casa este nevoie si de semnatura ... (vezi toată discuția)