avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de timbru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de timbru

Buna seara, am si eu o nelamurire in legatura cu taxa de timbru care se plateste pentru un partaj judiciar IEªIRE DIN INDIVIZIUNE. Eu si sora mea am deschis acest proces impotriva fratelui nostru dupa moartea mamei,pentru apartamentul si o parcela de pamant de proprietatea mamei.Fratele meu locuieste inca in acel apartament. As vrea sa stiu daca acesta taxa de timbru este obligatorie de platit acum, in timpul procesului? Apartamentul vine intestat pe numele meu si al surorii mele, daca amandoua am deschis procesul? Pot sa il trec doar pe numele meu si sa le dau lor drepturile? Daca trec apartamentul pe numele meu trebuie sa platesc doar eu taxa de timbru? Ce reprezinta aceasta taxa de timbru? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: miki75 , utilizator 00:32, 19 Martie 2011
Taxa de timbru reprezinta plata serviciilor prestate ori a lucrarilor efectuate de diferite organe sau institutii de stat care primesc, intocmesc sau elibereaza diferite acte, presteaza diferite servicii ori rezolva anumite interese legitime ale partilor.
Cu alte cuvinte este pretul platit pt ca instanta sa va judece dosarul.
In cazul partajului este 3% din valoarea bunurilor supuse partajarii.

Da, este obligatoriu de platit inainte sa inceapa procesul. La prima infatisare instanta va verifica daca ati platit si daca nu, va va pune in vedere sa o faceti. Daca refuzati, va respinge actiunea ca netimbrata.

Drepturi aveti toti coproprietarii. Unul dintre dvs. solicita atribuirea imobilului si plateste celorlalti sulte ( contravaloarea cotelor lor) sau daca nici unul nu solicita atribuirea, instanta dispune scoaterea bunurilor la vanzare si impartirea banilor.

De mentionat ca, instanta nu le acorda din oficiu, dar daca solicitati si cheltuieli de judecata, taxele se vor imparti intre toti, proportional cu cotele fiecaruia. Adica va recuperati o parte din banii de taxe, la sfarsitul procesului, dar trebuie sa le achitati acum, altfel nu va judecati.
Succes!
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata neplatite ContSters333333 ContSters333333 Daca nu platesc taxa de timbru si jude respinge cererea de iesire din indiviziune ca netimbrata iar eu nu platesc piritilor cheltuielile de judecata , acestia ... (vezi toată discuția)
Partaj ghebosel_leu ghebosel_leu buna ziua,am divortat de sotie,sa terminat procesul pe data 2 iulie 2010,am impartit si bunurile de comun acord eu am ramas in apartament,cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)