avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

buna ziua,am divortat de sotie,sa terminat procesul pe data 2 iulie 2010,am impartit si bunurile de comun acord eu am ramas in apartament,cum trebuie sa procedez sa fie totul in regula cu partajul sa nu am surprize pe mai tirziu,va multumesc mult,o zi buna.
daca partajul nu este pronuntat de instanta prin tranzactie si nu va face corp comun cu hotararea de divort ( adica doar ati impartit bunurile intre dvs. fara sa faceti nici un inscris) atunci e bine sa mergeti la notar si sa cereti partajarea bunurilor. Notarul va redacta un act intitulat 'Contract de Partaj voluntar" si in baza acelui inscris veti [putea trece apartamentul pe numele dvs. in Cartea Funciara.
Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora.
Actiunea de partaj poate fi introdusa odata cu cererea de divort, dar si mai tarziu, deoarece este o actiune imprescriptibila,
prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort pana la introducerea cererii de partaj.
Costuri partaj:
- taxa de timbru in cuantum de 3% din valoarea bunurilor supuse partajarii daca sotii cad de acord asupra valorii bunurilor si asupra cotei de 1/2 instituita prin lege.
Daca unul dintre soti contesta valoarea bunurilor sau cere o cota mai mare de 1/2, va plati o taxa de 3% din valoarea bunurilor + ....% (procentul variaza in functie de transele valorice) din valoarea contestata/ceruta.
- timbru judiciar de 0,3 lei
in instanta fata de notar scapati mai ieftin
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2010
ContSters157635, utilizator
Inteleg ca nu ati partajat bunurile comune in fata instantei? In aces caz trebuie sa faceti un partaj voluntar printr-un act autentic la notariat. Va trebuie acest act pentru a va putea intabula dr. dvs. de proprietate in exclusivitate. daca tot v-ati inteles de ce nu ati introdus partajul in procesul de divort si incheiati aceasta tranzactie, era mai simplu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mini_cinie mini_cinie Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)
Partaj Adela A Adela A Buna ziua! As dori sa va intreb care este cea mai simpla si mai ieftina cale de a realiza partajul intre mine si fostul sot, in conditiile in care divortul ... (vezi toată discuția)
Divort /partaj mariana74 mariana74 sunt in divort si trebuie sa facem partaj prin ac.judecatoreasca..asi vrea sa stiu cat la suta treb.sa platesc din valoarea bunurilor comune...si platesc numai ... (vezi toată discuția)