avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna ziua! As dori sa va intreb care este cea mai simpla si mai ieftina cale de a realiza partajul intre mine si fostul sot, in conditiile in care divortul este pronuntat de circa 4 ani, suntem de acord cu impartirea bunurilor (eu, un apartament cu 3 camere in care stau cu cei 3 copii, apartament la care voi plati rate de acum inca vreo 24 de ani; el- garsoniera, cumparata imediat cu banii impartiti egal cand ne-am despartit.) La data pronuntarii divortului, nu definitivasem formele de obtinere a creditului pentru apartamentul meu, de aceea nu am facut atunci si partajul.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:45, 27 Mai 2010
Deschideti actiune in instanta pentru partaj.
Mergeti la un notar public si faceti un act de partaj voluntar.
Depuneti la dosdarul cauzei actul de partaj.

Ar mai fi si posibilitatea de a apela la un mediator.
Act de partaj voluntar;in situatia consensului patilor ,solutionati direct prin notar
Formulati actiune de partaj impotriva sotului sau invers.
Actiunea se timbreaza cu 3% din valoarea bunurilor,suma care va va fi restituita daca incheiati o tranzanctie in instanta,conf.art.271 c.pe.civ,care va face parte integranta din hotarare,care reprezinta vointa dvs expresa si care este definitiva.
Mai pot adauga la cele spuse de Gabi ca taxa judiciara de timbru se va restitui in situatia incheierii unei tranzactii la primul termen de judecata.
Succes.
Cea mai simpla si ieftina cale de rezolvare a situatiei prezentate este:
1. introducerea unei actiuni de partaj in care veti mentiona toate bunurile imobile supuse partajului si valoarea acestora (daca exista intelegere, bunurile mobile nu le mai includeti in masa de partajat pentru a nu achita si pentru acestea taxa de timbru, ci le impartiti confom invoielii partilor);
2. Timbrati actiunea la valoarea masei partajabile;
3. La primul termen de judecata va prezentati ambii fosti soti cu o tranzactie in care sa fie incluse toate bunurile mentionate in actiune, fiecare cu valoarea sa si modul de impartire a acestor bunuri, conform invoielii partilor.
Tranzactia poate fi semnata anterior primului termen de judecata de catre parti sau in fata instantei. Tranzactia si actiunea ar fi bine sa fie redactate de un avocat, tranzactia poate fi redactata si de un mediator (este acelasi lucru).
4. In fata instantei, ambele parti vor spune ca sunt de acord cu aceasta tranzactie si veti solicita pronuntarea unei hotarari de expedient care sa consfinteasca intelegerea partilor conform tranzactiei.
5. La acea data veti depune si o cerere scrisa de restituire a taxei de timbru, conform prevederilor Legii nr. 246/1997. Acest lucru il veti solicita si oral, in fata instantei. ;)
Ultima modificare: Joi, 27 Mai 2010
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Partaj ghebosel_leu ghebosel_leu buna ziua,am divortat de sotie,sa terminat procesul pe data 2 iulie 2010,am impartit si bunurile de comun acord eu am ramas in apartament,cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Pasii de parcurs pt. un partaj de comun acord si costul acestuia mihaela1276 mihaela1276 Buna ziua, Eu si fostul sot am achizitionat in timpul casatoriei doua apartamente prin credit ipotecar. Unul a fost deja achitat integral. M-am inteles cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire,succesiune,partaj Gyna Gyna Buna ziua!Dupa decesul parintilor,doi frati raman cu 2 proprietati,la doua adrese diferite.Cei doi frati,s-au inteles sa ia fiecare cate o proprietate,dar pt. ... (vezi toată discuția)