avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reglare sold cont 401
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reglare sold cont 401

Incepand cu 01 ianuarie am preluat contabilitatea unei firme de la un alt contabil cu urmatoarea"problema":
- diferente intre soldul creditor al contului 401 si suma soldurilor analitice pe fiecare furnizor. Mentionez ca, contabilul respectiv a refuzat sa-mi furnizeze si situatia analitica a conturilor din balanta contabila, astfel ca in cazul contului 401 am recurs la reconcilierea pe analitic cu furnizorii dintr-o evidenta a patronului, si SURPRIZA adunand sumele transmise de acestia, pe care patronul le confirma, imi rezulta un sold al contului mai mare decat cel din balanta de la 31.12.2010.:sorry:
INTREBAREA este cum vedeti d-voastra indreptarea acestei situatii???
inregistrez diferenta prin 473 = 401
dar cum inchid dupa aceea 473? #-oajutatima cu cateva pareri
Va multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 00:04, 20 Martie 2011
Trebuie verificata prima data evidenta contabila. Una din cauze ar putea fi neinregistrarea unor facturi emise de catre furnizori si atunci se pune intrebarea cum si in ce conditii s-a vandut marfa si s-a descarcat gestiunea. Sunt mai multe aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere. Puteti inregistra temporar aceste sume in cont 473 (personal ,nu agreez acest cont ),dar initiati cu furnizorii un punctaj al facturilor emise de catre acestia , si in acelasi timp si al platilor. Daca soldul analitic (pe care administratorul societatii il confirma ) este mai mare decat cel sintetic si descoperiti ca exista facturi neinregistrate,va trebui sa faceti rectificativa si la Declaratia 394.
dar in urma inventarierii ce a rezultat ?
Pentru ca un sold real mai mare dect cel din balanta poate insemna ca niste plati au fost contabilizate aiurea ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
Magda Staicu, Consultant fiscal
Inventarierea......??, firma are asociat unic si lucreaza in cadrul ei si sotia, registrul inventar inca nu l-am vazut cred ca nici nu exista, in legatura cu facturi si chitante neinregistrate , cred ca exista asa ceva, pentru ca am descoperit intr-un dosar chitante neinregistrate (firma este infiintata in 1993).Rar mi-a fost dat sa vad o asa harababura intr-o evidenta contabila avand in vedere calitatea contabilului (angajat ANAF). Am inceput sa ma mai lamuresc gasind in anul 2010 operatii contabile de genul 5125=401 -14.000 lei (cont 5125 in anul 2010, si vine sa-mi faca control) sau inregistreza cu plus 5125=404 si storneza 5125=401 cu aceeasi suma...............Astept un control de fond pentru a avea un punct de plecare.
Dar va multumesc pt raspunsuri.
Daca asteptati sa vina controlul de fond sa va faca ordine in contabilitatea firmei,avertizati administratorul sa se astepte la ce-i mai rau. Parerea mea ,daca v-ati angajat sa tineti contabilitatea acestei firme ,analizati Dvs. situatia conturilor si incercati sa mai remediati din inregistrarile eronate.
Multa bafta!
:)
mariuscalina a scris:

, pentru ca am descoperit intr-un dosar chitante neinregistrate


Aceasta ar putea fi o explicatie .
Dar aceasta rezolvare a problemei genereaza alta problema : undeva banii aia s-au dus , adica au iesit din casa/banca ...

:(

Alte discuții în legătură

Chitanta neinregistrata in registrul de casa Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta> Administratorul unei societati a emis chitanta de incasare pentru o factura de vanzare in noiembrie ... (vezi toată discuția)
Solduri negative la furnizori - in balanta Ludmilutza Ludmilutza Am si eu o problema am preluat o firma care are efectiv solduri negative la contul 401- furnizori, ma gandeam ca poate nu au fost introduse toate ... (vezi toată discuția)
Cash direct din bancomat gdec gdec Salutare la toti! Poate s-a mai discutat, dar eu nu am gasit nimic acum, asa ca intreb si eu: patronul retrage numerar cu cardul firmei din bancomat de pe ... (vezi toată discuția)