avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... inregistrare divort in Romania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

inregistrare divort in Romania

Buna.
Cred ca aici este locul cel mai potrivit ca sa gasesc un raspuns corect pentru problema mea. Lucrurile stau asa: m-am casatorit la Ambasada Romana din Spania si am divortat in Canada. Am aflat ulterior ca trebuie sa inregistrez divortul in Romania ca sa fie totul in regula. Unde anume in Romania se poate inregistra divortul ( nu mai locuiesc acolo de multi ani)? trebuie sa ne prezentam ambii fosti soti ca sa il inregistram sau putem sa delegam un avocat sa il inregistreze?
Daca se prezinta unul dintre soti in Romania la inregistrare, celalalt poate sa delege un avocat sau cum se procedeaza?
Multumesc frumos tuturor celor care ma pot ajuta cu vreo informatie in aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: user_nou , utilizator 15:16, 19 Martie 2011
Cetatenii romani pot inscrie un divort efectuat in strainatate, atat direct cat si prin imputernicirea unui avocat din Romania, fara ca prezenta lor sa mai fie, astfel necesara. Recunoasterea in Romania a hotararilor de divort straine, are loc in una din urmatoarele modalitati, in functie de tara unde divortul s-a pronuntat:
a. Inregistrarea divortului la Serviciu de Stare Civila competent
-Divortul se va inregistra printr-o cerere adresata Serviciului de Stare Civila al ultimului loc de domiciliu al solicitantului.
b. Recunoasterea hotararii de divort in instanta
Recunoasterea divortului se face de catre Tribunalul ultimului loc de domiciliu avut in tara - exequator. Solicitantul va depune la Tribunal cererea personal sau prin imputernicit, cu procura speciala. Inscrierea divortului pronuntat in strainatate, privind un cetatean român, se va face numai dupa ce hotarârea straina, definitiva si irevocabila, a fost recunoscuta de catre tribunalul competent.
Dupa obtinerea hotararii Tribunalului, solicitantul se va adresa Serviciului de Stare Civila a ultimului domiciliu, pentru operarea modificarii starii sale civile.

Multumesc pentru promptitudine. Are vreo importanta ca noi nu am locuit pe perioada casatoriei deloc in Romania si nu mai avem ca acte romanesti decat pasaport romanesc cu domiciliul in strainatate? Plus ca fiecare dintre soti provenim din judete diferite.
inscrierea divortului trebuie sa o facem fiecare acolo unde a avut ultimul domicili in Romania?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divortat sau casatorit carolinagherman carolinagherman A propos de intrebarea citita adineaori despre casatorie si divort . amandoua in UK O persoana casatorita ce s-a stbilit in strainatate si apoi a divortat ... (vezi toată discuția)
Divort în us - cum se valideaza în românia? Naganori Naganori Buna ziua, Un prieten care s\\\'a repatriat de curând din US a divortat acolo, dupa o casatorie în România. Ce pasi ar trebui sa efectueze pentru ca ... (vezi toată discuția)
Divort in strainatate liliana1502 liliana1502 buna ziua. am divortat in spania si nu stiu care sunt pasii care trebuie urmati pentru validarea ei in romania. multumesc (vezi toată discuția)