In primul rand, trebuie sa stiti ca aceste contracte de prestari servicii, indiferent daca prestatorul este persoana fizica sau juridica, trebuie inregistrate la administratia financiara de care apartineti, in 15 zile de la incheierea lor. In caz contrar, primiti amenda si cheltuiala nu este deductibila.
Ordinul nr. 1415/2007
Atunci cand platiti serviciile, trebuie sa retineti impozitul aferent venitului si sa platiti furnizorului de servicii, mai putin aceasta suma.Impozitul se calculeaza in lei, la cursul valutar comunicat de BNR valabil la data efectuarii platii catre nerezident si se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 a lunii urmatoare retinerii acestuia, iar pana la data de 30 iunie a anului urmator, in conformitate cu art 119 din Codul fiscal va trebui sa depuneti la organul fiscal o Declaratie informativa privind retinerile la sursa pe beneficiari de venit.
In cazul in care intre Romania si tara unde isi are domiciliul fiscal furnizorul de servicii, exista incheiata o Conventie de evitare a dublei impuneri, in functie de serviul oferit veti alege impozitul cel mai favorabil pentru prestator,
Dar, pentru aceasta, furnizorul trebuie sa prezinte certificat de rezidenta fiscala de la administratia financiara unde este arondat, valabil in momentul platii.
In cazul in care nu prezinta acest certificat inainte de data platii, ii veti retine impozit 16%, urmand a face regularizare si platindu-i diferenta, atunci cand prezinta certificatul.
[ link extern ]