In situatia in care casa e bun comun, atunci sotia are 1/2 partea sa si 1/4 cota din partea sotului decedat. Copiii au impreuna 3/4 din jumatatea tatalui.
Daca bunul e doar al sotului decedat, atunci sotia are 1/4 si copiii 3/4.
Acestea sunt cotele in general pentru transmiterea intregului patrimoniu al defunctului.
Sotia are un drept special de abitatie asupra casei (are dreptul sa locuiasca acolo) de 1 an de zile in cazul in care nu are o alta locuinta sau nu se intelege altfel cu ceilalti mostenitori. De asemenea sotia are si dreptul special de mostenire asupra bunurilor mobile apartinand gospodariei casnice (frigider, aragaz, masina de spalat, mobila, covoare, etc).
Daca bunurile detinute sunt dobandite in timpul casatoriei, 1/2 din ele apartin sotiei de drept, iar 1/2, reprezentand partea sotului, se va imparti intre sotie- 1/4 si copii-3/4.
Daca imobilul este bun comun al celor doi soti ( dobandit in timpul casatoriei), sotia supravietuitoare va avea cota de 1/2 ( jumtatea sa) plus cota de 1/ 4 din cealalta jumatate a defunctului sau sot, restul cotei 1/ 4 din aceasta jumatate fiind impartit intre cei doi copii.
Daca insa imobilul este bunul propriu al defunctului ( deci dobandit de acesta inainte de casatorie), atunci sotia supravietuitoare va avea cota de 1/ 4 din imobil si cei doi copii impreuna cota de 3/4.
Sunt divortata si am un copil minor (17 ani) in intretinere (tatal natural este in viata). Recasatorindu-ma, minorul are vreun drept la bunurile sotului meu, daca acestea sunt dobandite inaintea casatoriei iar sotul nu a procedat la adoptie?
Eu ce drepturi am vis-a-vis de bunurile sotului?
Multumesc
Mostenire terenuri
fergus1
1. Din ce clasa de mostenire si ce grad de rudenie este sotul/sotia persoanei decedate?
2. Dupa decesul tatalui, prin certificatul de mostenire, fiica (fara ... (vezi toată discuția)