avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mostenirea sotiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mostenirea sotiei

In cazul in care intr-o familie sotul decedeaza, ce cota parte dintr-o casa ii revine sotiei si cat celor doi copii (minori sau majori) ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexya86 , utilizator 13:27, 19 Ianuarie 2019
din jumatatea sotului decedat 1/4 ii revine sotiei ,iar 3/4 copiilor.
In situatia in care casa e bun comun, atunci sotia are 1/2 partea sa si 1/4 cota din partea sotului decedat. Copiii au impreuna 3/4 din jumatatea tatalui.
Daca bunul e doar al sotului decedat, atunci sotia are 1/4 si copiii 3/4.
Acestea sunt cotele in general pentru transmiterea intregului patrimoniu al defunctului.
Sotia are un drept special de abitatie asupra casei (are dreptul sa locuiasca acolo) de 1 an de zile in cazul in care nu are o alta locuinta sau nu se intelege altfel cu ceilalti mostenitori. De asemenea sotia are si dreptul special de mostenire asupra bunurilor mobile apartinand gospodariei casnice (frigider, aragaz, masina de spalat, mobila, covoare, etc).
Daca bunurile detinute sunt dobandite in timpul casatoriei, 1/2 din ele apartin sotiei de drept, iar 1/2, reprezentand partea sotului, se va imparti intre sotie- 1/4 si copii-3/4.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
ContSters193035, utilizator
Daca imobilul este bun comun al celor doi soti ( dobandit in timpul casatoriei), sotia supravietuitoare va avea cota de 1/2 ( jumtatea sa) plus cota de 1/ 4 din cealalta jumatate a defunctului sau sot, restul cotei 1/ 4 din aceasta jumatate fiind impartit intre cei doi copii.
Daca insa imobilul este bunul propriu al defunctului ( deci dobandit de acesta inainte de casatorie), atunci sotia supravietuitoare va avea cota de 1/ 4 din imobil si cei doi copii impreuna cota de 3/4.
Sunt divortata si am un copil minor (17 ani) in intretinere (tatal natural este in viata). Recasatorindu-ma, minorul are vreun drept la bunurile sotului meu, daca acestea sunt dobandite inaintea casatoriei iar sotul nu a procedat la adoptie?
Eu ce drepturi am vis-a-vis de bunurile sotului?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Succesiune- mod impartire bunuri MIV MIV Cum se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei daca nu avem copii, iar sotul decedat are o sora fara copii si ambii parinti , adika socrii mei, in ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Mostenire terenuri fergus1 fergus1 1. Din ce clasa de mostenire si ce grad de rudenie este sotul/sotia persoanei decedate? 2. Dupa decesul tatalui, prin certificatul de mostenire, fiica (fara ... (vezi toată discuția)