Iesire din indiviziune (proprietate pe cote parti) cu patru parati. Unul dintre parati decide de comun acord cu reclamantul sa se prezinte la notariat si sa-si vanda cota indiviza in schimbul unei sume de bani. Notarul realizeaza o vanzare de drept litigios.
Teoretic intr-o astfel de situatie, reclamantul nostru preia pozitia paratului in proces, dar cum poate face acest lucru, din moment ce este reclamant? Poate solicita instantei sa ia act de majorarea cotei sale indivize si sa invoce lipsa calitatii procesuale pasive a paratului, urmand sa se judece in continuare cu ceilalti 3?
Alte opinii sau solutii?
Avem de-a face cu o dubla valenta a actului incheiat.
Pe de o parte este o instrainare de drepturi litigioase si pe de alta parte o tranzactie.
Avand in vedere tranzactia, patatul care a vandut insusi dreptul dedus judecatii (proprietatea asupra cotei parti) pierde calitatea procesuala pasiva si "dispare" din peisaj.
Ceea ce s-a facut la notariat este o vanzare-cumparare a drepturilor succesorala (ceea ce este posibil doar dupa moartea autorului succesiunii, in cazul nostru valabila) sau o tranzactie intre parti. In cazul acesta instanta va trebui sa ia act de cresterea cotei succesorale a reclamantului si in cazul in care partile nu ajung la o intelegere (alte tranzactii...) la formarea loturilor instanta va da reclamantului si loturile care s-ar fi cuvenit paratului care si-a vandut drepturile succesorale
Succesiune
fradpatrascu
Buna ziua,
in urma decesului soacrei am deschis actiune de succesiune in instanta, pentru ca la notariat nu am reusit din cauza starii precare de sanatate a ... (vezi toată discuția)