avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... problema de procedura civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

problema de procedura civila

Iesire din indiviziune (proprietate pe cote parti) cu patru parati. Unul dintre parati decide de comun acord cu reclamantul sa se prezinte la notariat si sa-si vanda cota indiviza in schimbul unei sume de bani. Notarul realizeaza o vanzare de drept litigios.
Teoretic intr-o astfel de situatie, reclamantul nostru preia pozitia paratului in proces, dar cum poate face acest lucru, din moment ce este reclamant? Poate solicita instantei sa ia act de majorarea cotei sale indivize si sa invoce lipsa calitatii procesuale pasive a paratului, urmand sa se judece in continuare cu ceilalti 3?
Alte opinii sau solutii?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Tudor , Avocat 23:59, 4 Iunie 2008
Avem de-a face cu o dubla valenta a actului incheiat.
Pe de o parte este o instrainare de drepturi litigioase si pe de alta parte o tranzactie.
Avand in vedere tranzactia, patatul care a vandut insusi dreptul dedus judecatii (proprietatea asupra cotei parti) pierde calitatea procesuala pasiva si "dispare" din peisaj.
Ceea ce s-a facut la notariat este o vanzare-cumparare a drepturilor succesorala (ceea ce este posibil doar dupa moartea autorului succesiunii, in cazul nostru valabila) sau o tranzactie intre parti. In cazul acesta instanta va trebui sa ia act de cresterea cotei succesorale a reclamantului si in cazul in care partile nu ajung la o intelegere (alte tranzactii...) la formarea loturilor instanta va da reclamantului si loturile care s-ar fi cuvenit paratului care si-a vandut drepturile succesorale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune fradpatrascu fradpatrascu Buna ziua, in urma decesului soacrei am deschis actiune de succesiune in instanta, pentru ca la notariat nu am reusit din cauza starii precare de sanatate a ... (vezi toată discuția)
Schimbarea calității în apel Vladimir2 Vladimir2 Intr-un proces cu mai mulți coproprietari(ieșire indiviziune),aflat în faza apelului,anumite părți(nu toate) încheie la unul din termene un Contract de ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! imi poate explica cineva, va rog, ce înseamnă toate ... Elena072 Elena072 Bună ziua! Imi poate explica cineva, va rog, ce înseamnă toate astea? Mulțumesc! Admite excepţia netimbrării cererilor, invocată de către pârât. ... (vezi toată discuția)