avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... slutirea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

slutirea

Buna ziua,
am si eu o nelamurire. In urma unei altercatii intr-o discotea din localitate, am ramas cu un semn pe fata de aproximativ 6cm(din coltul gurii pana spre mijlocul obrazului/o zgarietura destul de adanca).Nu pot sa spun daca m-a zgariat cu unghiile sau cu ceva mai ascutit.
Ma intereseaza daca aceasta "lovire" intra sau nu la categoria "slutire". A trecut un an si eu inca am acest semn pe fata.
Medicii legisti mi-au spus ca nefiinf o persoana publica/televiata nu pot inscrie acest semn la categoria "slutire".
Curand v-a avea loc procesul si chiar as fi interesata daca imi puteti da un raspuns.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 14:38, 21 Martie 2011
Eu nu cred ca este o conditie sa fiti o persoana publica.Legea nu distinge dupa acest aspect, iar orice persoana careia i s-a creat un prejudiciu de ordin estetic este indreptatit la a cere repararea lui.Parerea mea este ca acei legisti se afla in eroare.
Ia uitati aici:

In literatura juridica slutirea este calificata drept o deformare importanta, evidenta, “vadita, morfologica si/sau estetica, a unei regiuni anatomice, indiferent de localizarea acesteia, care creeaza victimei, sub efectul unei agresiuni, un real prejudiciu fizic ori psihic”.

Notiunea de prejudiciu de agrement este mai cuprinzatoare, in ea se regaseste si termenul de prejudiciu estetic, ambele beneficiind de posibilitatea de a fi indemnizat
e, conform recomandarii facute de Consiliul Europei si de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Protocolul 11 al Conventiei Europene privind Drepturile Omului din 1994) dreptul la indemnizare este consacrat prin rezolutia nr. 75-7 a C.E., care recomanda indemnizarea prejudiciilor corporale reprezentate prin dureri fizice, insomnii, sentimentele de inferioritate, SAU in caz de limitare a anumitor activitati recreative (teatru, activitati sportive, activitati tip hobby, etc)..
Deci problema cu prejudiciul creat unei persoane publice este o alternativa, fara a presupune ca exista dezdaunare doar in aceasta varianta.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
ContSters181996, utilizator
Ce inseamna slutire ati fost lamurit mai sus de catre emma_woodhouse. Pt a putea trage o concluzie sub acest aspect al slutirii(deformarea capului, mutilare, desfigurare, ruperea buzei, a dintilor din fata etc) este necesar sa se stabileasca prin acte medico-legale neechivoce ca ati suferit un prejudiciu estetic.

De exemplu, in practica judiciara (Curtea Suprema de Justitie) s-a decis ca daca in certificatul medico-legal rezulta ca partea vatamata prezinta o cicatrice post plaga taiata, care ii confera un prejudiciu estetic minor, fata de imprecizia acestei concluzii, se impune efectuarea unei expertize medico-legale pt a stabili daca infatisarea fizica a partii vatamate a fost alterata, creandu-se un aspect neplacut, un prejudiciu din punct de vedere estetic.

Numai concluziile argumentate ale unor astfel de acte medico-legale pot constitui temeiul convingerii instantei si a solutiei ce trebuie adoptata.
Asadar, daca dumnoavoastra ati suferit un prejudiciu estetic minor, acesta nu va intra in categoria "slutire".
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
ContSters178374, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Slutire? geo-vem geo-vem Este slutire cind o persoana este lovita in zona fetei si in urma lovituri ia-u cazut 2 dinti si sub buza ia ramas semn de 2,5cm. (vezi toată discuția)
Prea putine zile pe certificatul medico-legal? plangere penala? mirceagavrilescu2232 mirceagavrilescu2232 Buna seara. Am o rugaminte , Recent am fost partea vatamata intr-o altercatie ( am iesit cu \"prietenii\" si niste necunoscutii ) iar in nici 30 de cativa ... (vezi toată discuția)
Lovirea si alte violente / schimbare incadrare juridica in slutire / daune lord1 lord1 Buna ziua. As dori sa va intreb in cazul in care certificatul medico legal spune : [b]fractura coronara 1.1,2.1,1.2[/b] (cei 3 dinti din fata sus) ,[b] ... (vezi toată discuția)