Camera Notarilor, in fiecare an, pe baza unei expertize, stabileste preturile minime ce se pot declara pentru imobile - in fiecare localitate in parte. Preturile difera in functie de zona, nr. de camere, confort, anul constructiei, tipul constructiei. In general onorariul notarului este de 0,5-1% din aceasta valoare. Pe langa onorariu, mai trebuie ca vanzatorul sa achite catre stat un impozit pe instrainarea imobilelor in procent de 2 sau 2% din pretul incasat ( 2% daca imobilul instrainat a fost dobandit de mai mult de 3 ani, si 3 % daca a fost dobandit in ultimii 3 ani).
Ca sa aflati aceasta valoare pentru cazul dvs. concret, telefonati la orice notar din localitatea dvs. si intrebati care este valoarea minima din expertiza pentru apartamentul dvs, indicand nr. de camere, confortul, anul constructiei si foarte important - zona in care este situat.
Nimeni nu va impune un pret dar va taxeaza in functie de valoarea de circulatie a imobilului.
Si la donatie situatia este aceeasi ( deci, fara pret).
Părţile pot stabili de comun acord preţul vânzării, fără nici o limitare. Numai la autentificarea actului, notarul va calcula taxele aferente tranzacţiei astfel:
- dacă preţul declarat al imobilului este sub valoarea stabilită de Camera Notarilor Publici pentru acel imobil, în funcţie de zonă unde este situat, confort, nr. de camere, etaj, anul construcţiei, decomandat sau nu, suprafaţă se vor aplica taxele la valoarea expertizei din tabelul notarului, valabil pentru acel judeţ;
- dacă preţul declarat de părţi este mai mare decât cel stabilit conform tabelului de la notar, taxele se vor aplica la valoarea imobilului.
Preţul, nu uitaţi, trebuie să fie serios (art. 1303 Cod civil), adică la o valoarea apropiată de preţul pieţei, altfel riscaţi ca cei interesaţi să anuleze actul de vânzare.;)
este valabil si la cumparea unui teren? dak imi face o ruda contract vanzare cumparare pt un teren pt a nu putea interveni ceilalte rude se stabileste un pret minim pt acel teren pt a putea sa-si ia avocatul onorariul? e neaparat sa fac dovada in fata notarului k am platit pt acel teren atata timp cat persoana care il vinde semneaza , bineinteles platesc acel onorariu dak e nevoie...ms
ce spun colegii mei, seaplica si dvs., dar ce treaba aveti cu avocatul la vanzarea terenului, dvs. trebuie sa discutati cu un notar.
sunt multi notari care cer ca banii sa fie dati catre vanzator in fata lor. asta depinde de la notar la notar.