avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Definitia hartuirii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Definitia hartuirii

care este definitia hartuirii?
Direct din Noul Cod Penal ca sa nu fie dubii: Art. 208. - (1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreste, fără drept sau fără uninteres legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinta, locul de muncă sau alte locurifrecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseste cuînchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere ladistantă, care, prin frecventă sau continut, îi cauzează o temere unei persoane, sepedepseste cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nuconstituie o infractiune mai gravă.(3) Actiunea penală se pune în miscare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Nu exista in legislatia noastra infractiunea de hartuire, doar cea sexuala, cf art. 203 indice 1 Cod penal: "Hatuirea unei persoane prin amenintare sau contrangere, in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda".

In rest, cautati in DEX definitia cuvantului hartuire.
Legea nr. 202/2002 (Republicata), privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati
Republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 150 din 01/03/2007
Art. 4. - Termenii si expresiile de mai jos, in sensul prezentei legi, au urmatoarele definitii:
c) prin hartuire se intelege situatia in care se manifesta un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii persoanei in cauza si crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

d) prin hartuire sexuala se intelege situatia in care se manifesta un comportament nedorit cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

Privind hartuirea la locul de munca am gasit acest link: [ link extern ] /
Domnule Vlad Fr, s-a dat cumva ordonanta de aplicare a noului cod penal si nu stie nimeni?
Articolul expus de dv este din Legea 286/2009. Insa aceasta lege este pe masa deputatilor si senatorilor si se dezbate cand si cum sa intre in vigoare, prin ce norme sa fie aplicata aceasta lege, etc.
In 2009 au spus ca va intra in vigoare peste 12 luni, de atunci, insa suntem in martie 2011, si nu se stie nici daca in octombrie va intra in vigoare.
Asa ca tot vechiul cod penal, cel actua,l ramane la putere.

Doamna Elena Amaricai de cand am fost hartuita de un nebun am propria mea definitie : hartuirea este acea modalitate pe care numai un psihopat, maniac, obsedat, o poate adopta, pentru a traumatiza moral o persoana pentru a-si indeplini scopurile maniace.
Are si o rezolvare : faceti public tot, spuneti la cat mai multa lume, feriti-va de locurile intunecate si pustii, dar mai ales, purtati , intotdeauna la dv, o batistuta sau un plic in care sa aveti sare si piper, amestecate, sau un spray paralizant.
Dar mai ales nu va lasati prada fricii, astfel de oameni simt frica, sunt oameni ce cunosc foarte bine psihicul celorlalti, traiesc din teama lor, cu asta se hranesc.
Pana se aplica noul cod.
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2011
aly_yoana, utilizator
Doamna aly_yoana, intrebarea a fost care e definitia hartuirii. Stiu foarte bine ca Noul Cod Penal nu e inca in vigoare si ca nu stim inca daca va fi in octombrie 2011. Intamplator, ma uitam peste el cand aveam si casuta de forum deschisa langa si m-am gandit ca e bine explicat, nedorind sa intru in vreun caz concret fiindca s-a cerut doar definitia. Nu incerc sa dezinformez publicul, nu va faceti griji :D

Alte discuții în legătură

Are dreptate patronul marianelena marianelena pentru ca la sotie la serviciu aceasta este discriminata direct ,exercitand o presiune morala enorma pt. asi da demisia ,astazi am telefonat la servicii la ... (vezi toată discuția)
Hartuire telefonica maryanna maryanna buna! ce pot sa fac? ma suna un barbat cu numar de vodafone, ma ameninta k ma sechestreaza si ma violeaza, k ma urmareste de un an si jumatate, etc, mia zis sa ... (vezi toată discuția)
Hartuire se... karl_holcroft karl_holcroft Buna seara, Am observat existenta unor mesaje de raspuns in topicul HARTUIRE SEXUALA\"insa din cauza setarilor si interdictiilor de acces la site-uri ... (vezi toată discuția)