avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire dauna totala

Detin un autoturism (marca MP) cu data de fabricatie decembrie 1999 si prima inmatriculare in 2001 (in Italia). Masina a fost lovita in parcare (parcata regulamentar), avaria caroseriei fiind destul de grava , deoarece la impact a fost proiectata intr-un alt autoturism, avariat la randul lui, Autorul accidentului este un taximetrist avand asigurare RCA la societatea O. In accident fiind implicate 3 autoturisme, constatarea s-a facut la Politie.

Am dus masina la un service agreat de societatea O., iar service-ul a estimat un deviz de reparatii in valoare de aprox (editat de autor ) *26.000 RON*. Raspunsul venit de la soc. de asigurari a fost ca dosarul este socotit "dauna totala pe RCA" iar valoarea de despagubire este de 8500 RON.

Masina are 56.000 km reali la bord. A fost adusa in tara in vara 2005 din Italia unde a fost exclusiv masina de showroom. La data achizitiei in Ro, masina avea 26.400 km parcursi.

Am facut o interogare oficiala (si platita) la catalogul german Schwacke, unul dintre expertii europeni in domeniu, iar valoarea masinii conform Schwacke este de 4850 euro. Mentionez ca Schwacke este folosit inclusiv de multe dintre societatile romanesti de asigurare, atunci cand evalueaza masini straine. Masina noua a avut valoarea de 19.424 euro, cf. aceluiasi expert.

Pe mobile.de, cel mai mare sit de vanzari auto din Germania, masinile de acelasi tip si cu o varsta asemanatoare se vand cu minim 3000 de euro, insa au la bord intre 150.000 - 200.0000 km parcursi.

Ce ma sfatuiti?

Multumesc,
George
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
cga43, utilizator
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 00:12, 15 Septembrie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
Puteti valorifica epava, luati banii de la asigurator si va achizitionati alta masina echivalenta. Daca sunteti legat sentimental de cea veche, va trebui sa suportati diferenta pentru reparatii. Recomand intocmirea unei asigurari Casco pentru a evita astfel de situatii.

Succes!
~ Conținut șters la cerere ~
In primul rand trebuie sa rectific o eroare, Mai sus am scris o cifra care mi-a fost spusa la telefon, dar am inteles-o gresit. Azi am primit o copie a devizului de reparatii care, conform programului Audatex (agreat de asigurator), se ridica la suma este de 26000 RON, nu 16000 RON cum am inteles eu din discutia telefonica.
In al doilea rand, intentia mea nu era (si pt moment continua sa fie ) de a vinde "epava", ci de a o repara; masina se comporta ca la 56.000 km, nu ca la 200.000, cat au altele de aceeasi varsta; masina este in stare de functionare, dar a fost "sifonata" zdravan in spate si si pe partea stanga tot in spate. Dar nu sunt absurd si inteleg ca valoarea devizului de reparatii depaseste valoarea *reala* a masinii, insa in acelasi timp nu pot ignora faptul ca asiguratorul subevalueaza valoarea masinii oferind o suma derizorie; chiar daca as vrea sa o repar in regie proprie, 8500 RON nu sunt suficienti nici macar pt. reparatia "la coltul blocului". Asiguratorul ar trebui sa evalueze masina corect, iar din suma respectiva sa retraga 25% daca vreau sa pastrez masina si sa imi plateasca restul. Dar asta inseamna cf. evaluarii Schwacke aprox. 20.000 RON, adica aprox 15.000 RON cu pastrarea masinii; in paranteza fie spus, stiu ca si conform altor cataloage europene masina ar fi evaluata asemanator, dar momentan nu vreau sa platesc inutil alti bani pentru alte evaluari.

In al treilea rand, nu cred ca pot valorifica "epava" pentru ca modelul nu a fost unul foarte des intalnit pe soselele din Romania; ca un exemplu va spun ca in momentul de fata nu exista nici o astfel de masina la vanzare pe Autovit si alte cateva situri specializate in vanzari auto.

Din cate am inteles pana acum din toate discutiile purtate cu diversi, problema este faptul ca asiguratorul subevalueaza valoarea masinii; ce nu stiu exact este daca are acoperire legala pentru aceasta subevaluare.

-----

D-le Tunsoi, din cate am citit pe forumuri din experientele altora, nu multi au laudat CSA pt rezolvarea unor probleme asemanatoare, insa daca este un pas obligatoriu inainte de actionarea in judecata a asiguratorului, probabil ca o s-o fac si pe-asta.
nu rezolvi mai nimic cu csa-ul...dar trebuie sa mergi la ei ca sa poti mai apoi sa-i dai in judecata...si nici cu casco nu faci mare lucru,cum spunea cineva mai sus...eu am fost lovit in spate de un asigurat bcr si nu au vrut sa ma despagubeasca...partea proasta ca mai am si casco tot la bcr...si nici asa nu vor sa-mi faca masina....am facut reclamatie la csa si nici un raspuns....asa ca impacate cu ideea ...eu stau cu masina in service de 2 luni....

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de dauna totala violeta_88 violeta_88 Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. ... (vezi toată discuția)
Dauna totala opel corsa c dsorescu dsorescu Buna ziua! As avea nevoie de consultanta in urmatoarea speta. Am fost implicat intr-un accident rutier, nefiind eu vinovatul. In urma accidentului masina mea, ... (vezi toată discuția)