avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire dauna totala

Detin un autoturism (marca MP) cu data de fabricatie decembrie 1999 si prima inmatriculare in 2001 (in Italia). Masina a fost lovita in parcare (parcata regulamentar), avaria caroseriei fiind destul de grava , deoarece la impact a fost proiectata intr-un alt autoturism, avariat la randul lui, Autorul accidentului este un taximetrist avand asigurare RCA la societatea O. In accident fiind implicate 3 autoturisme, constatarea s-a facut la Politie.

Am dus masina la un service agreat de societatea O., iar service-ul a estimat un deviz de reparatii in valoare de aprox (editat de autor ) *26.000 RON*. Raspunsul venit de la soc. de asigurari a fost ca dosarul este socotit "dauna totala pe RCA" iar valoarea de despagubire este de 8500 RON.

Masina are 56.000 km reali la bord. A fost adusa in tara in vara 2005 din Italia unde a fost exclusiv masina de showroom. La data achizitiei in Ro, masina avea 26.400 km parcursi.

Am facut o interogare oficiala (si platita) la catalogul german Schwacke, unul dintre expertii europeni in domeniu, iar valoarea masinii conform Schwacke este de 4850 euro. Mentionez ca Schwacke este folosit inclusiv de multe dintre societatile romanesti de asigurare, atunci cand evalueaza masini straine. Masina noua a avut valoarea de 19.424 euro, cf. aceluiasi expert.

Pe mobile.de, cel mai mare sit de vanzari auto din Germania, masinile de acelasi tip si cu o varsta asemanatoare se vand cu minim 3000 de euro, insa au la bord intre 150.000 - 200.0000 km parcursi.

Ce ma sfatuiti?

Multumesc,
George
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
cga43, utilizator
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 00:12, 15 Septembrie 2011
Problema aceasta trebuie explicata de ei. Pagubele sunt calculate si se fac dupa normele interne ale societatii care au fost publicate in monitorul oficial intr-un barem impus de CSA. Nu ramane decat sa dati in judecata societatea de asigurari.
Ultima modificare: Vineri, 25 Martie 2011
idile4you, utilizator
idile4you a scris:

Problema aceasta trebuie explicata de ei. Pagubele sunt calculate si se fac dupa normele interne ale societatii care au fost publicate in monitorul oficial intr-un barem impus de CSA. Nu ramane decat sa dati in judecata societatea de asigurari.

Va raspund dupa jumatate de an, sper sa va fie de folos:

Societatea O. nu a calculat despagubirea conform unor norme legale, ci doar in raport cu bunul plac.

Reclamatia catre CSA a fost solutionata in favoarea mea. Am obtinut cu o diferenta de doar 200 de euro suma pe care *stiam* ca asiguratorul trebuie sa o ofere. Concret, 14.200 lei in loc de 8450 lei, suma oferita initial cu titlu de "despagubire". Stiu ca suma este derizorie pentru multa lume, dar sunt multe alte situatii in care tzepele asiguratorilor (inclusiv dintre cei cu "ştaif", ca in cazul de fata) sunt trase dupa acelasi tipic si produc pagube mult mai mari asiguratilor.

Astfel ca, d-le Idile, sfatul meu dezinteresat si neutru este sa va lasati de "consultanta" in domeniul asigurarilor si sa va apucati de ceva la care va pricepeti. Este adevarat ca daca as fi ajuns in Instanta, s-ar fi adaugat si alte sume la pretentiile mele si probabil as fi castigat, insa acesta e un lucru pe care il stia si asiguratorul.

In alta ordine de idei, le multumesc celor care m-au incurajat si m-au sfatuit corect pe acest topic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de dauna totala violeta_88 violeta_88 Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. ... (vezi toată discuția)
Dauna totala opel corsa c dsorescu dsorescu Buna ziua! As avea nevoie de consultanta in urmatoarea speta. Am fost implicat intr-un accident rutier, nefiind eu vinovatul. In urma accidentului masina mea, ... (vezi toată discuția)