avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire dauna totala
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire dauna totala

Detin un autoturism (marca MP) cu data de fabricatie decembrie 1999 si prima inmatriculare in 2001 (in Italia). Masina a fost lovita in parcare (parcata regulamentar), avaria caroseriei fiind destul de grava , deoarece la impact a fost proiectata intr-un alt autoturism, avariat la randul lui, Autorul accidentului este un taximetrist avand asigurare RCA la societatea O. In accident fiind implicate 3 autoturisme, constatarea s-a facut la Politie.

Am dus masina la un service agreat de societatea O., iar service-ul a estimat un deviz de reparatii in valoare de aprox (editat de autor ) *26.000 RON*. Raspunsul venit de la soc. de asigurari a fost ca dosarul este socotit "dauna totala pe RCA" iar valoarea de despagubire este de 8500 RON.

Masina are 56.000 km reali la bord. A fost adusa in tara in vara 2005 din Italia unde a fost exclusiv masina de showroom. La data achizitiei in Ro, masina avea 26.400 km parcursi.

Am facut o interogare oficiala (si platita) la catalogul german Schwacke, unul dintre expertii europeni in domeniu, iar valoarea masinii conform Schwacke este de 4850 euro. Mentionez ca Schwacke este folosit inclusiv de multe dintre societatile romanesti de asigurare, atunci cand evalueaza masini straine. Masina noua a avut valoarea de 19.424 euro, cf. aceluiasi expert.

Pe mobile.de, cel mai mare sit de vanzari auto din Germania, masinile de acelasi tip si cu o varsta asemanatoare se vand cu minim 3000 de euro, insa au la bord intre 150.000 - 200.0000 km parcursi.

Ce ma sfatuiti?

Multumesc,
George
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
cga43, utilizator
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 00:12, 15 Septembrie 2011
Eu am luat ca real parcursul de 56.000 km si astfel se ajunge la starea "buna" prin scaderea din uzura de 75% , a cate 0,5% pentru fiecare 1000 km mai putin fata de parcursul mediu de 12x15000=180.000 considerat de norme.
Pentru a dovedi si celor "rau-intentionati", inarmati-va din timp cu o dovada expertizata tehnic,privind realitatea cifrei contorizate .
Adrian.Tudor a scris:

Cred ca nu o sa va ofere nici CSA mai mult de 15000-17000 lei.Cam atat iese dupa calculele mele si nu am avut la dispozitie toate datele masinii ci le-am luat cu aproximatie. Dar nu e rau sa faceti o plangere la CSA. Chemarea la conciliere a asiguratorului este iar un document necesar in cazul in care veti dori sa actionati in instanta asiguratorul. Cereti asiguratorului sa va justifice calculul sumei pe care v-a oferit-o drept despagubire.


1. Nici nu doresc sa obtin o suma mai mare decat cea avansata de Dvs mai sus. Am spus intr-un mesaj anterior ca nu sunt absurd si inteleg ca pretentiile mele nu se pot ridica peste valoarea masinii.

Dar in alta ordine de idei, cata vreme propunerea de despagubire avansata de asigurator la 'prima strigare' este ridicol de mica, probabil ca o strategie de atac asemanatoare este sa exagerez la randul meu in sens invers, pt ca in final sa ajungem undeva la o medie, care reprezinta suma rezonabila cu care ar trebui sa fiu despagubit. In devizul Audatex, sumele *fara* TVA sunt aprox acestea: 3000 lei vopsitorie (incl. manopera), 3000 lei manopera (cu exceptia celei pt vopsitorie) si 14.000 piese de schimb. Cu toata bunavointa mea, scazand la jumatate atat pretul manoperei cat si cel al vopsitoriei, tot ramane suma pentru piese. Ar trebui sa fiu "intelegator" in continuare si sa caut pe timpul, cheltuiala si nervii mei piese aftermarket sau second hand, pt a reduce considerabil si aceasta suma -- dar chiar si asa, un calcul relativ simplu arata ca este imposibil sa ma limitez la cei 8500 lei oferiti de asigurator.

2. As mai avea o intrebare in ce priveste procedura: trebuie sa cer de la asigurator justificarea / detalierea modului in care a evaluat valoarea masinii inainte de convocarea pt intelegere amiabila, sau ambele evenimente se pot consuma cu prilejul unei singure intalniri?

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
cga43, utilizator
Societatea de asigurari care iti da banii pe reparatie nu are nici o indatorire fata de dumneavoastra. Ati incheiat vreun contract cu ea? Contractul a fost semnat si a fost incheiat de cel care v-a lovit, cu societatea de asigurari. Asa ca raspunderea acoperirii totale a daunei ramane a celui vinovat in accident. Daca ai o asigurare la o societate de 2 LEI mi se pare firesc ca plafonul de despagubire pentru masina dv. din 1999 sa fie pe masura primei de asigurare pa care a platit-o taximetristul. Daca ai asigurare obligatorie, pe care te obliga chiar statul sa o inchei, nu inseamna ca nu platesti atunci cand esti vinovat. Este treaba ta ca ti-ai incheiat asigurarea la o societate de cacao. Asa ca nu ramane decat o singura cale. Diferenta o va plati printr-o hotarare judecatoreasca vinovatul accidentului care are drept garantie societatea de asigurari care nu poate acoperii integral costul daunelor facute de clietul lor taximetrist.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Martie 2011
idile4you, utilizator
@idile:
Asa cum observ ca obisnuiti in alte cazuri, ar fi bine sa mentionati si temeiul legal pe baza caruia faceti afirmatiile in aceasta discutie.Sau macar principiul prin care in cazul asigurarii de raspundere civila auto, cei prejudiciati sunt despagubiti chiar daca nu sunt nominalizati in toate politele emise in toate tarile acoperite de conventia Carte Verde?:-/
La fel si rationamentul prin care faceti legatura "fireasca" intre prima platita si calculul unitar al valorii reale a autovehiculului, impus de normele RCA:hm:
Poate ne faceti cunoscut si un exemplu privind "Diferenta o va plati printr-o hotarare judecatoreasca vinovatul accidentului", daca valoarea despagubirii nu depaseste limita maxima a despagubirii prevazuta in polita.

idile4you a scris:

Daca ai o asigurare la o societate de 2 LEI mi se pare firesc ca plafonul de despagubire pentru masina dv. din 1999 sa fie pe masura primei de asigurare pa care a platit-o taximetristul. Daca ai asigurare obligatorie, pe care te obliga chiar statul sa o inchei, nu inseamna ca nu platesti atunci cand esti vinovat. Este treaba ta ca ti-ai incheiat asigurarea la o societate de cacao.

Din cate spuneti, inteleg ca plafonul de despagubire se stabileste nu doar in functie de prevederile legale, ci si de incadrarea societatilor cf unor criterii mai mult sau mai putin comestibile: cacao, etc. In polita RCA a celui care a facut accidentul, citesc doar ca limita de despagubire este de 500.000 euro (cinci sute mii), si nu se precizeaza daca soc. de asig. este sau nu "de cacao"; asa cum nu exista nici o clauza a asiguratorului din care sa reiasa ca daca e "de cacao", poate plati doar 5 RON pt. o paguba estimata la 50 RON.

Alte discuții în legătură

Despagubiri in caz de dauna totala auto dorinamanci dorinamanci Am fost victima unui accident auto in urma caruia masina mea a suferit daune majore. Societatea de asigurari considera ca se incadreaza la daune totale. Este ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca in caz de dauna totala violeta_88 violeta_88 Am avut un accident in urma caruia masina noastra(VW PASSAT DIN 2000) a fost avariata total iar firma de asigurari(BT) a evaluat-o la suma de 2800 de euro. ... (vezi toată discuția)
Dauna totala opel corsa c dsorescu dsorescu Buna ziua! As avea nevoie de consultanta in urmatoarea speta. Am fost implicat intr-un accident rutier, nefiind eu vinovatul. In urma accidentului masina mea, ... (vezi toată discuția)