avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Abrogarea unei Hotarari de Guvern
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Abrogarea unei Hotarari de Guvern

M-am lovit de o situatie atipica as zice si ma intreb cum de am eu norocul de a intra in astfel de situatii:o Ordonanta de Urgenta are un articol care prevede necesitatea elaborarii unei Hotarari de Guvern pentru adoptarea unei anumite proceduri.Se elaboreaza Hotararea de Guvern, aceasta intra in vigoare.Mai tarziu, la cativa ani distanta, se elaboreaza o Lege care abroga Ordonanta de Urgenta in baza careia s-a elaborat Hotararea de Guvern si stabileste ea procedura care era prevazuta in acea Hotarare de Guvern.M-am uitat pe Legea 24/2000, dar nu m-am lamurit daca si Hotararea de Guvern trebuia abrogata expres sau inca nu au identificat-o pentru abrogare.In toate programele legislative, ea apare ca fiind in vigoare.Cum sa procedez, cum sa interpretez?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: catalin_just , utilizator 08:44, 5 August 2008
Chiar daca n-a fost abrogata expres, parerea mea e ca HG respectiva e caduca - nu mai are obiect. Asta intrucat o lege mai noua a reglementat acelasi lucru, deci cea veche nu se mai poate aplica. Urmezi legea noua si gata.
Mi-ar fi placut sa discutam pe ceva concret. Spune-mi exact care sunt cele doua acte normative!
Sigur, o Hotarare de Guvern este emisa pentru organizarea executarii legilor. Asa scrie in Constitutie.
Daca ,,legea" nu mai exista, e logic ca nu mai avem ce sa ,,organizam".
In speta, se pare ca avem o abrogare implicita, un act normativ care nu este abrogat expres ci implicit.
Catalin
CADUCITATEA - reprezinta lipsa de eficacitate a unui act juridic, determinata de un eveniment independent de vointa sau de culpa partilor, dupa incheierea valabila a actului, si care impiedica producerea efectelor sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative Ionut Sandor Ionut Sandor ar putea sa ma ajute cineva cu textul integral al legii 24/2000 in format electronic Multumesc anticipat email: ionutz.sandor@yahoo.com (vezi toată discuția)
Act juridic bufa bufa Decretul 463/1984 de demolare a unor imobile cu adresele trecute in anexa este act juridic care atesta proprietatea celui demolat? cf legii 247/2005 art221? (vezi toată discuția)
Conditii de abrogare bgolis bgolis o lege poate fi abrogata,modificata de o hotarare de guvern? (vezi toată discuția)