avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... poate fi acuzat de calomnie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

poate fi acuzat de calomnie?

buna ziua,
fostul concubin de care sunt despartita si cu care am 2 copii incredintati mie prin hotarare judecatoreasca imi trimite in permanenta mail-uri in care ma acuza ca sunt criminala si voi fi judecata, ca am un caracter inuman si bolnav, ca sunt o mama rea si dusmanul copiilor, ca am interese obscure in ceea ce il priveste etc. Nu mai rezist sa fiu denigrata si acuzata aproape zilnic in mod gratuit. Ce pot face pt. ca acesta sa raspunda pt. stresul si disconfortul emotional pe care mi-l produce?
Cel mai recent răspuns: Loredanna , utilizator 21:25, 23 Mai 2011
sunt acuzatii grave, care intrunesc conditiile calomniei...dvs. puteti sa-i cereti daune morale, pt. afirmatile facute...asa il veti potoli.

av. vasilescu
Calomnia inseamna afirmarea sau imputarea in public , prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public.
Infractiunile contra demnitati au fost abrogate, insa practica instantelor difera. Unele admit in penal calomnia altele merg pe civil cu pretentii.
Sfatul meu este daca tot va calomniaza numai pe e-mail, sa stergeti adresa si sa va faceti alta pe care el nu o stie.
Iar daca o sa continue sa va calomnieze, insa personal, cu probe, puteti sa promovati actiune civila in pretentii.
asa i-am spus si eu...cu actiunea in pretentii prin care ii cere daune, precis il potoleste. v-am explicat si in mesajul privat.

Ultima modificare: Joi, 5 Iunie 2008
Gabriela Mihai, Avocat
Daca va indreptati impotriva lui in civil va trebui sa timbrati la valoare.
Mai bine faceti o plangere penala.
Si e bun si sfatul colegei: schimbati-va adresa de mail.
asa este va trebui sa timbreze la valoare insa daca va castiga cheltuielile se vor recupera de la parat. Instantele au practici diferite in ce priveste insulta si calomnia.

Alte discuții în legătură

"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)
Buna seara, pot actiona in justitie pt calomnie chiar daca a fost abrogat art? luminita01 luminita01 Am facut plangere penala pt.amenintare si vreau sa stiu cum procedez si pt faptul ca am fost jignita in fata a mai multor persoane destul de grav. Se pot ... (vezi toată discuția)
Plangere de calomnie dumiras dumiras ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)