avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... "calomnie" - proces civil - fapta delictuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"calomnie" - proces civil - fapta delictuala

daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil proba veritatii ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 18:29, 11 Septembrie 2009
Dupa pararea mea, daca reclamantul poate dovedi, ca afirmatiile, care provin de la parat (de dovedit), i-au cauzat o paguba (de dovedit) care poate fi cuantificata, atunci putem vorbi de o actiune pentru repararea pagubelor cauzate. Poate fi vorba insa si de o actiune pentru apararea drepturilor nepatrimoniale (dreptul la renume, de exemplu). Nu cred, ca in aceste cazuri este relevant daca afirmatiile sunt adevarate sau false.
Puteti formula plangere penala pentru savarsirea infractiunii de calomnie, insa solutia este de nup, intrucat calomnia si insulta nu mai sunt incriminate in legea penala, art.205-207 fiind abrogate prin legea 278/2006 .
Conditiile generale ale raspunderii civile delictuale sunt : (i) existenta prejudiciului; (ii) existenta faptei ilicite; (iii) existenta raportului de cauzalitate intre fapta ilicita si prejudiciu; (iv) existenta vinovatiei. Nu cred ca proba veritatii este admisibila pe civil.
Aveti dreptate in ceea ce priveste dezincriminarea. Exista totusi o decizie a curtii constitutionale unde se declara neconstitutionalitatea textului de abrogare - astfel ca sunt in vigoare.

Totusi, fapta ilicita poate fi sau nu "inlaturata" prin proba veritatii ?
d.ex. cauza de inlaturare a caracterului ilicit sau inlaturare a raspunderii civile delictuale - similar cu penalul ?

Nu se prea poat pune semnul egalitatii inte o actiune civila si o actiune penale. Ele difera din foarte multe puncte de vedere.
Calomnia( actualmente incriminata inca):Afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public.alomnia se savirseste cu intentie (directa / indirecta ).In procesul civil, insa , vinovatia difera de cea din penal.
Daca se dovedeste un prejudiciu si o legatura cauzala intre fapta si prejudiciu, paratul si partea responsabila civilmente - raspund in solidar.
Răspunderea penală poate fi angajată doar prin fapte ilicite declarate prin lege infracţiuni, adică fapte care prezintă o anumită doză de pericol social.Temeiul obiectiv al răspunderii juridice penale este conduita ilicită definită prin lege ca infracţiune.Răspunderea civilă constituie obligaţia de reparare, iar răspunderea penală este obligaţia de a suporta şi executa pedeapsa. Intr-adevar, actiunea civila din cadrul procesului penal nu se deosebeste cu mai nimic de actiunea civila depusa la instanta civila. Insa este o actiune conexa , si nu te poti duce la instanta civila sa ceri direct repararea unui prejudiciu cauzat de imputarea in public a unor fapte, de catre o anumita persoana...


Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
ContSters47264, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie julia_chi julia_chi Oameni buni,inteleg din mai multe postari pe acest forum ca nu mai exista acuzatia de calomnie. Sa inteleg sa oricine poate striga in public neadevaruri ... (vezi toată discuția)
Calomnie dumitru2000 dumitru2000 in ziarul X a fost calomniata o persoana. Persoana vrea sa dea in judecata -plangere penala- atat ziarul cat si zutorul articolului. ... (vezi toată discuția)
Calomnie? cristicarnisca cristicarnisca Buna ziua As dori un sfat avizat in legatura cu o fapta care mi s-a intamplat recent In luna februarie in firma au fost desfiintate niste posturi, ... (vezi toată discuția)