avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnie

in ziarul X a fost calomniata o persoana.

Persoana vrea sa dea in judecata -plangere penala- atat ziarul cat si zutorul articolului.

--------------------------------
intrebari:
1. pe latura penala -
a) calomnia este inca in vigoare corect ?
b) se face plangere la parchetul de pe langa judecatorie in 2 luni de la savarsirea faptei?

2. pe latura civila se poate cere ?:
a) constatarea faptei ilicite (nu mai e nevoie ptr ca se constata pe latura penala)
b) incetarea actiunii ilicite (fiind o serie de articole)(
c) daune materiale (daca exista)
d) daune morale
e) publicarea dispozitivului in ziar


Cum aprecaiti ? ar fi si alte capete de cerere ?

In paralel s-ar putea face si o actiune civila in pretentii pe raspunderea delictuala pe care sa o suspendam si, daca tine prea mult penalul sa se renunte la penal si sa se revina la civil (cu obligatia bine-nteles sa se plateasca taxa de timbru - asta e; eventual se cere o suma mai mica si, dupa ce se repune pe rol sa mareste cuantumul pretentiilor)


multumesc




Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:49, 11 Septembrie 2009
pe penal , calomnia este inca in vigoare
si mai are un mare avantaj nu se platesc cheltueli de judecata foarte mari si puteti sa cereti in cadrul aceluiasi proces daune materiale si morale
in schimb pe civil cheltuelile sunt foarte mari si in caz ca perdeti procesul ramaneti cu paguba
Aveti 2 posibilitati pe care le veti aprecia in functie de prejudiciul adus , de probele pe care la aveti, de posibilitatea achitarii unei taxe de timbru etc.
Puteti formula plangere penala pentru savarsirea infractiunii de calomnie ( insa in cele mai multe cazuri solutia este de nup) sau puteti formula o actiune civila intemeiata pe raspunderea delictuala, in care sa solicitati atragerea raspunderii patrimoniale pentru prejudiciul adus imaginii dvs, prestigiului, etc.
Tineti cont ca trebuie sa existe o legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciul cauzat si ca tot ceea ce sustineti trebuie probat.
- Ziarul X piublica un articol despre dl. Z ca Z a fost un "turnator ordinar al securitatii etc"

- apreciati ca este vorba despre calomnie ?

- in prezent este pe rol un proces ptr. a se stabili de catre instanta daca Z a fost sau nu colaborator.(asa se intampla la noi, unii care au fost in realitate victime cad acum ca ar fi fost colaboratori tocmai ca sa bulverseze cu totul opinia publica )
Pana acum nu eixtsa nici nun verdict al instantei.


Apreciati ca daca Z va fi gasit ca a colaborat nu mai este infractiune ? Ar putea fi vorba despre proba veritatii ? Insa oricum termenul de :ordinar" este calomnios indiferent de verdictul ca a colaborat sau nu. Deci ?

multumesc ptr opinii
Dupa cum a precizat si colega Ramona,invinuirile pe care le aduceti trebuie sa detina suport legal probat,pentru a preveni o posibila actionare impotriva dvs sub aspectul infractiuni de declaratie calomnioasa.
Practica demonstreaza sa spetele avand drept obiect calomnie ,sunt destul de greu si in putine cauze se pot prezenta probe indubitabile ,in baza caroara autoritatea competenta sa constate ca intemeiata plangerea.
Termenii utilizati in prezentarea in scop publicitar,a unor situatii/aspecte, nu detin greutatea ,nu reprezinta elemente determinante sau suficiente pentru incadrarea sub aspectul savarsirii infractiunii de calomnie.Aparatorii in aceste spete sunt special pregatiti pentru combaterea oricaror eventuale pretentii.Procesul in genere este de lunga durata,cu un consum nervos ,care in final nu se justifica efortul.Depinde foarte mult de amanuntele spetei,la indemana dvs ,dar in genere ,spetele de calomnie ,rar beneficiaza de solutii favorabile petentului.
Se cheama denunt calomnios... ynocentta!

Alte discuții în legătură

"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)
Codul penal cadru legal texacos texacos sunt sau nu pedepsite hartuirea si calomnia si care este cadrul legal? ce articole din C. pen. inlocuiesc pe acestea? (vezi toată discuția)
Plangere de calomnie dumiras dumiras ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)