avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnie

in ziarul X a fost calomniata o persoana.

Persoana vrea sa dea in judecata -plangere penala- atat ziarul cat si zutorul articolului.

--------------------------------
intrebari:
1. pe latura penala -
a) calomnia este inca in vigoare corect ?
b) se face plangere la parchetul de pe langa judecatorie in 2 luni de la savarsirea faptei?

2. pe latura civila se poate cere ?:
a) constatarea faptei ilicite (nu mai e nevoie ptr ca se constata pe latura penala)
b) incetarea actiunii ilicite (fiind o serie de articole)(
c) daune materiale (daca exista)
d) daune morale
e) publicarea dispozitivului in ziar


Cum aprecaiti ? ar fi si alte capete de cerere ?

In paralel s-ar putea face si o actiune civila in pretentii pe raspunderea delictuala pe care sa o suspendam si, daca tine prea mult penalul sa se renunte la penal si sa se revina la civil (cu obligatia bine-nteles sa se plateasca taxa de timbru - asta e; eventual se cere o suma mai mica si, dupa ce se repune pe rol sa mareste cuantumul pretentiilor)


multumesc




Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:49, 11 Septembrie 2009
sintagma de "TURNATOR ODiNAR AL SECURITATII" apare drept una extrem de grava, mai ales ca este facuta in ziare de circulatie.

totodata exista martori care cunosc starea psihica extrem de afectata a asa zisului turnator - in realitate o victima a regimului.

Avand in vedere legea CNSAS insa, unde se precizeaza ca este colaborator si persoana despre care ofiterul de securitate spune ca a dat verbal informatii, nu este exclus ca ofiterul sa spuna ca Z a dat verbal informatii tocmai ca sa-l compromita si sa se razbune ptr ca Z a refuzat sa dea declaratiile cerute la acea vreme

Intrebarea este: daca d.ex. CNSAS/instanta apreciaza prin absurd ca a fost colaborator, atunci ziarul care l-a calomniat poate d.ex. sa invoce proba veritatii sau nu ?

multumesc

Aveti cunostiinta daca CNSAS a desfasurat cercetari ,eventual concluzii asupraa activitatii persoanei in cauza?
In cazul existentei concluziilor pozitive ,CNSAS-ul distribuie concluziile catre instanta de judecata .
In lipsa concluziilor ,respectiv hotararea instantei de judecata,pe simple supozitii,nu se pot emite acuze ,nu se poate solicita proba veritatii
Exista o nota de constatare a CNSAS si aceasta a fost deja inaintata Curtii de apel dar nu a primit inca termen.

In Nota de constatare sunt consemnate niste observatii ale ofiterului unde acesta afirma ca Z ar fi fost cooperant si ar fi furnizat verbal anumite informatii. Atat si nimic scris de mana lui Z.

Problema este insa ca legea mentioneaza ca este considerat colaborator si cel care a dat informatii verbale. Insa proba este exclusiv declaratia ofiterului, care este subiectiva.

1Astfel, daca d.ex. Curtea de apel ar putea considera ca a colaborat ?
2Daca da, atunci in recurs s-ar putea incerca invoca exc de neconstitutionalitate a dispozitiilor privind informatiile verbale ?
3Daca admitem ad absrudum ca instanta considera ca a colaborat - putem totusi actiona ptr calomnie ziarele in cauza - tinand cont ca oricum l-au facut colaborator ordinar inainte de verdictul instntei, nu au prezentat o inbformare obiectiva exclusiv cu privire la nota de constatare unde nu se precizeazanici un verdict ?Mai mult ziarele au creat o situatie de presiune si la adresa instantei care evident - din mass media - a luat la cunoistinta de fapta "infama" si si-au format o opinie - (se poate cere in celalalt proces, cel referitor la CNSAS si stramutarea din aceasta cauza ?)


multumesc ptr opinii
Eu zic sa nu va strsati cu un proces inutil. Aplicati zicala" Cainii latra, ursul merge"
In conditiile mentionate,existand o concluzie a CNSAS,ceea ce incercati sa invocati respectiv atribuirea titlului inainte ca instanta sa se fi pronuntata,apreciez ca este cauza pierduta .
In fapt si inainte si dupa instanta ,faptele subzista ,la fel si prejudiciile cauzate acelora care au facut obiectul atentiei respectivului.
Nu este motiv temeinic si pertinent pentru ca ICCJ sa dispuna stramutarea.
Nu va complicati cu cerereri de stramutare astfel motivate,pentru ca in final ve-ti constata ca a-ti stramutat sume financiare din buzunarul dvs, in cel al statului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"calomnie" - proces civil - fapta delictuala dumitru2000 dumitru2000 daca se formuleaza o actiune civila pe raspundere delictuala ptr. niste afirmatii calomnioase (dar victima nu doreste sa mearga pe penal) se admite si pe civil ... (vezi toată discuția)
Codul penal cadru legal texacos texacos sunt sau nu pedepsite hartuirea si calomnia si care este cadrul legal? ce articole din C. pen. inlocuiesc pe acestea? (vezi toată discuția)
Plangere de calomnie dumiras dumiras ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)