avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizare colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizare colectiva

Buna ziua,
Sunt într-o situaţie deosebit de grea şi am mare nevoie de un sfat.
În ultimul an de facultate am fost solicitată de directorul unui teatru să debutez într-un rol deosebit de greu. In urma unei audiţii în faţa a şapte personalităţi din acel teatru am obţinut spectacolul. Apreciez că debutul a fost un succes deoarece am fost invitată să susţin încă două roluri diferite . Apoi teatrul pregătea o premieră şi am fost distribuită într-unul din rolurile principale. Pentru aceste patru roluri susţinute în perioada octombrie 2005 – mai 2006 şi am fost remunerată pe contracte de colaborare. În luna februarie 2006 teatrul a scos la concurs 8 posturi vacante. Din cei 70 de concurenţi înscrişi, după trei etape, am fost angajaţi cu contract pe perioadă determinată 8 persoane.
Mi-am început activitatea ca angajat în 10.10 2006. Primul CIM a fost pana la finalul stagiunii 2005- 2006. Angajarea fost prelungită printr-un act adiţional pe tot parcursul stagiunii 2006 -2007. A urmat o noua prelungire de CIM pe perioadă determinată printr-un nou act adiţional pana in 31 decembrie 2008. În această perioada am susţinut roluri principale in 11 titluri, 5 dintre aceste fiind premiere. În acest răstimp am avansat de la solist vocal gradul III, cum fusesem încadrată, la solist vocal gradul I A]cu salariul corespunzător.
In noiembrie 2008 , la ultima evaluare profesională, am obţinut nota 4,94.Precizez ca in toată această perioadă nu am avut nici o sancţiune disciplinară şi nici măcar un reproş din punct de vedere profesional.
ªtiam ca în 31 decembrie 2008 îmi expiră ultimul act adiţional dar în 28 decembrie debutam într-un rol nou, figuram distribuită în repertoriul teatrului pana la finalul stagiunii 2008- 2009., mai mult figuram şi în distribuţia unui spectacol ce urma sa aibă premiera în septembrie 2009.
În 19 decembrie 2008 am fost anunţată telefonic ca nu mi se mai prelungeşte contractul. Din cele 8 persoane angajate în funcţia de solist vocal odată cu mine numai mie nu mi se prelungea contractul! Directorul teatrului a căutat să mă liniştească spunându-mi că îmi va oferi un contract de colaborator permanent pe care îl voi semna pana la sfârşitul anului. Din 19 până în 28 decembrie când mi-am susţinut debutul nimeni nu mi-a spus şi nu mi-a oferit nimic.
În ultimul act adiţional prelungirea CIM-ului meu se făcea pe baza articolului 13 din Legea 353 din 3 decembrie 2007 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 21/2007 privind institutiile si companiile de spectacole sau concerte, precum si desfasurarea activitatii de impresariat artistic Publicat in Monitorul Oficial 860 din 17 decembrie 2007 (M. Of. 860/2007)
{Art(1) Pentru personalul institutiilor de spectacole sau concerte, contractele individuale de munca se pot incheia, de regula, pe durata nedeterminata sau, datorita specificului activitatii, in conformitate cu prevederile art. 80 alin. (1), respectiv art. 81 lit. e) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, pe durata determinata, inclusiv pe stagiune ori pe productie artistica.}
Deja se ştia că începând cu 1 ianuarie 2009 toate posturile se vor bloca. Disperată am dat teatrul în judecată bazându-mă pe conţinutul articului 81 lit e din codul muncii { e) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura}
Deoarece CIM-ul depăşea cele 24 de luni prevăzute de Contractul Colectiv de muncă la nivel de ramură cultură cu 2 luni şi 21 zile ceream să se constate ca din data de 10 10 2008 contractul meu de muncă pe perioadă determinată trebuia transformat în contract de muncă pe perioadă nedeterminată.
Chemarea in judecată teatrul a primit-o pe 31 decembrie . Eu mi-am continuat activitatea, fiind programată pe avizierul teatrului, la repetiţii si spectacole până în 28 ianuarie când am fost chemată să semnez contractul de colaborare permanentă care era de neacceptat. Aveam aceleaşi obligaţii şi acelaşi volum de muncă exact ca în CIM-ul pe durată determinată dar salariul era mult diminuat, fără plata asigurărilor sociale şi medicale şi fără concediu plătit. Cu toata că am refuzat ferm semnarea contractului de colaborare activitatea mea a continuat cu programare la repetiţii şi în spectacole până in data de 13 februarie când an fost înlocuită în distribuţia unui spectacol ce figura şi pe afişul teatrului şi era anunţat şi în presă. Mai mult cu data de 13.02.2009 mi s-a interzis accesul în teatru..
După mai bine de doi ani am câştigat procesul. Prin decizia civila nr…pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Civila in dosarul nr…irevocabila si executorie, a fost admis recursul subsemnatei declarat impotriva sentintei civile nr… pronuntata de Tribunalul Bucuresti Sectia a VIII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale si instanta “a constatat ca intre subsemnata … si ……a intervenit un contract de munca pe durata nedeterminata incepand cu 10.10.2008”.
In data de 13. 01.2011 am depus o cerere prin care solicitam punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti în termen de cinci zile. Precizez că în finalul cererii dădeam numărul de telefon la care puteam fi contactată.
În data de 14.01.2011 directorul a emis o decizie prin care eram reangajată cu data de 14.01.2011. Despre această decizie eu am aflat după mai multe solicitări telefonice abia in data de 27.01.2011. Când am fost anunţată că mi s-a făcut referat pentru neprezentare la serviciu si cazul este pus în dezbaterea comisiei de disciplină. Cu toate ca am demonstrat ca nu am fost programată pe avizierul teatrului cu nici o repetiţie sau spectacol, cu toate că sindicatul s-a opus , cu toată recomandarea consilierului juridic al instituţiei că mai întâi trebuia să se semneze macar un act adiţional la contractul de muncă care să certifice punerea în aplicare a hotărârii judecătoreşti, am fost sancţionată cu mustrare scrisă cu avertisment.
In perioada 14.01.2011 şi pană în prezent toată activitatea mea, programată pe avizierul teatrului, s-a rezumat la 4 cabine individuale, cu pianist ,pentru reluarea repertoriului.
Pentru nerespectarea hotărârii judecătoreşti am acţionat din nou teatrul în judecată primul termen fiind în 20.02 2012 !!!
Posibilitatea de exprimare artistică pe scenă este, in special la femei, legată şi de vârsta biologică. Chiar dacă în această perioadă neagră pentru mine am avut colaborări cu instituţii de prestigiu, chiar dacă mi-am probat posibilităţile artistice in cucerirea unui premiu ( ce este drept naţional ) mai bine de doi ani de carieră mi-au fost răpiţi în plinătatea posibilităţilor artistice şi vocale . Am rezistat cu greu din punct de vedere psihic toată această perioadă dar nu fără urmări !
După cum ştiţi in teatre se fac disponibilizări şi am fost anunţată ca sunt pe listă.
In 31 decembrie 2008 când mi-a încetat contractul ce s-a întâmplat cu postul meu ?
Pe ce post am fost reîncadrată în 14 ianuarie 2011 dacă eu nu am semnat nici un act ? Când pun aceste întrebări şefului serviciului resurse umane nu mi se dă nici un răspuns.
CE IMI RÃMÂNE DE FACUT ???!!!
Vă mulţumesc dacă aţi avut răbdarea să parcurgeţi tot ce am relatat. este legala disponibilizarea ?
În aşteptarea unui răspuns.

Alte discuții în legătură

Forme de cim pe durata determinata conf. oug 21/2007 creis creis As dori un punct de vedere al dvs. asupra nelămuririi dacă art. 13 alin (1) din OUG 21/2007 modifică (sau este o excepție a) art.82 alin. (4) din Codul ... (vezi toată discuția)
Codul muncii masli masli Buna ziua! Sunt actor si lucrez intr-un teatru de stat.O colega si-a dat demisia acum 10 zile si ieri a primit o instiintare cum ca are de platit o suma de ... (vezi toată discuția)
Cel mai bun actor roman? ContSters176126 ContSters176126 de Toma Caragiu va mai aduceti aminte?de Birlic?etc.,etc, nu stiu daca e potrivit cel mai ,cea mai!multi au fost sau sant buni. (vezi toată discuția)