avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Absolvent Forma scurta / Absolvent Forma lunga ! Help !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Absolvent Forma scurta / Absolvent Forma lunga ! Help !

Buna ziua,

Am o mare nelamurire. Sunt absolvent de colegiu, sunt angajat intr-o multinationala pe un post de programator.
Salariul meu brut este de 1800 de lei iar salariul net care-l iau in mana este de 1200 de lei + 20 de bonuri (1 bon de 78lei).
Intrebarea mea ar fi, cum imi calculeaza firma salariul ? Chiar imi ia statul 600 de lei?
Intreb acest lucru deoarece am citit tot aici pe forum ca impozitul pe salar este de 16% iar dupa calculele mele ar trebui sa imi traga doar vreo 300 de lei.

Am mai avut discutii pe aceasta tema la servici si am inteles ca statul are o scutire de impozit pentru programatori cu studii de lunga durata. Dar pentru cei cu colegiu aceasta scutire nu este valabila ? si imi trage 30%?

Va multumesc pentru orice explicatie, lamurire sau sfat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:51, 6 Septembrie 2008
"au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica"

Bun, dar acum nu mai exista forma de invatamant de scurta sau lunga durata. Facultatea de informatica are 3 ani, exact cat dura si colegiul universitar. Eu ca absolvent de colegiu universitar la ce durata de studii ma incadrez acum?
Începând cu anul universitar 2005-2006, structura învăţământului academic, cuprinde trei cicluri de studii, după cum urmează:
1. Ciclul de studii universitare de licenţă, cu durată de 3 ani (toate facultăţile). Excepţii, 4 ani, pentru: Facultatea de Drept etc.
2. Ciclul de studii tip master, cu durată de 2 ani;
3. Ciclul doctoral, cu durată de 3 ani.
Ca absolvent al primului ciclu de studii vei fi licenţiat într-un domeniu şi nu într-o specializare anume, chiar dacă titulatura domeniului este identică cu cea a specializării din care ai acumulat creditele. În condiţiile individualizării traseului academic, trebuie reţinut că studenţii unui aceluiaşi domeniu vor primi aceeasşi diplomă de licenţă, dar suplimentul lor la diplomă va fi particularizat în funcţie de traseul academic pe care l-au parcurs.

Prin urmare, ca sa fiti considerat ca absolvent in Sistemul Bologna de invatamant trebuie sa fi absolvit facultatea dupa intrarea in vigoare a Legii nr.288 din 24.06.2004 privind organizarea studiilor universitare. Astfel , potrivit legii (art.16)
(1) Invatamantul superior de scurta durata, care se desfasoara in prezent in colegiile universitare existente la data publicarii prezentei legi, intra in lichidare sau se reorganizeaza in studii universitare de licenta, in domeniile existente sau apropiate.
(2) Absolventii cu diploma de invatamant superior de scurta durata pot continua studiile pentru a obtine licenta in cadrul ciclului I - studii universitare de licenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire de impozit popescu_adrian popescu_adrian Ordinul pentru scutirea de impozit al celor cu specializari ce se preteaza scutirii de impozit este din 2004.au diploma de absolvire a unei forme de invatamant ... (vezi toată discuția)
Reducere impozit pe salariu - angajat it ContSters199599 ContSters199599 Buna ziua, In ce conditii un angajat poate beneficia de reducerea de impozit pe salariu ? Un subinginer de colegiu in profilul electric, specializarea ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit informaticieni cosminionascu cosminionascu Sunt un functionar public care lucreaza in cadrul compartimentului informatica. As dori sa stiu daca ma incadrez potrivit O 539/2013 pentru scutirea de ... (vezi toată discuția)