avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Buna ziua! Am si eu o intrebare si va multumesc antcipat pentru raspunsuri.. In ultimele 18 luni am lucrat in doua locuri , 3 luni respectiv 8 luni , raporturile de munca incetand ca urmare a demisiei, cu acordul partilor. Momentan am un alt loc de munca,dar din cate am inteles vor sa reduca din personal si cum ultimul venit e primul plecat, ma tem ca voi fi pe lista..Vreau sa stiu daca pot beneficia de somaj.
O alta intrebare.. de la ultimul loc de munca am luat salariul pe ultimele 2 luni lucrate cam dupa 2 luni de la demisie,dar banii pentru concediul de odihna pentru zilele aferente lunilor lucrate in firma - 8 luni- nu mi i-au dat. Am facut o cerere, dar patroana a spus ca regulamentu lor intern (facut azi cred) prevede ca nu am dreptul la concediu decat daca am cel putin un an lucrat in firma...desi CIM prevede 25 de zile/an..Se poate ajunge atat de departe???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:09, 22 Martie 2011
1. Pentru a beneficia de somaj trebuie ca :
- c.i.m. sa inceteze pentru motive neimputabile dvs
- sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.

2. CO se acorda proportional cu perioada lucrata, potrivit art.140 alin.2 C.mun.
Acordarea CO nu mai este conditionata de desfasurarea activitatii o anumita perioada de timp la angajatorul respectiv.
Depuneti o sesizare la ITM si/sau promovati o actiune in instanta pentru neplata zilelor de CO neefectuate la incetarea c.i.m.
Multumesc din nou! Dar vreau sa stiu daca este important ca doar ultimul C.I.M. (din cele 3) sa inceteze din motive neimputabile mie . Deci, daca ARE importanta sau NU faptul ca cele 2 C.I.M., respectiv unul de 3 luni si unul de 8 luni au incetat ca urmare a demisiei, cu acordul partilor..
Ultimul c.i.m. trebuie sa inceteze din motive neimputabile dvs pentru a beneficia de somaj ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie de la o întreprindere individuală Nadina Ionela Nadina Ionela Bună seara! Îmi doresc să renunț la locul de munca actual din cauza comportamentului șefului. Sunt angajată un functie de lucrător comercial din data ... (vezi toată discuția)
Somaj aura19731991 aura19731991 buna ziua.am lucrat la o firma 6 luni.dupa 6 luni patroana a inchis firma fara sa anunte.m-a pus in fata faptului implinit.m-a pus sa scriu o cerere cu ... (vezi toată discuția)
Acordarea ajutorului de somaj daca este o perioada mai mica de 12 luni sammy44 sammy44 Este posibila acordarea ajutorului de somaj daca nu am un an intreg la ultimul loc de munca? Pot sa obtin cele 12 luni printr-o cerere de concediu fara plata ... (vezi toată discuția)