avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces pt.abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces pt.abandon de familie

Buna ziua. As vrea sa va intreb urmatoarele : o sentinta data de instanta pt. abandon de familie(neplata pensiei alimentare pt.2 copii minori) mai poate fi contestata ?si cum . Care este procedura ? Mai pot fi audiati alti martori cind se contesta sentinta ?(In procesul initial au fost audiati cite un martor pt.fiecare parte.)
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:44, 22 Martie 2011
in sentinta este prezentata calea de atac si termenul de promovare maxim.
La sfarsitul fiecarei sentintei, dupa " pentru aceste motive, in numele legii hotaraste" se scrie "cu drept de recurs", sau "cu drept de apel in termen de .... zile " de a comunicare, sau de la pronuntare, dupa caz.
Vedeti ce scrie acolo si veti obsrva in cat timp se poate ataca sentinta dvs. Data comuniarii este data postei, prin care vi s/a comunicat la domiciliu. Daca este de la pronuntare, este de luat in consideratie data in care s/a pronuntat.. pe care o vedeti in ultimul rand al sentintei.
In caile de atac nu se rejudeca cauza ci doar se observa si se analizeaza dosarul, de catre instanta superioara, daca solu'ionarea pe fond a fost corecta fata de actele si probele administrate in dosar.
gabriel z a scris:

in sentinta este prezentata calea de atac si termenul de promovare maxim.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
presupun, ca fiind o sentinta penala care nu prea se comunica, eu recomand utilizatorului sa verifice la condica care sunt dispozitiile instantei,; calea de atac, si termenul cai de atac. Dupa cate stiu ca in cauzele penale termenul este de 10 zile dela pronuntare daca partile au fost legal citate, si au fost si prezente pentru ziua sorocita judecatii... #-o
Daca ati fost prezent la ultimul termen de judecata ( cand instanta a ramas in pronuntare), apelul se declara in termen de 10 zile de la pronuntare.
Daca insa ati lipsit de la ultimul termen de judecata, termenul de apel de 10 zile curge de la data comunicarii copiei dispozitivului sentintei.
In apel se pot propune si incuviinta probe care pot fi atat inscrisuri cat si martori,dar dupa ultima modificare prevazuta de legea 202/2010 sentintele pronuntate de judecatorii sunt atacabile doar cu recurs, termenul de recurs fiind acelasi ca si la apel.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs penal cercetasa cercetasa proces loviri si alte violente sentinta pe 25 05 2010 in cat timp face recurs partea vatamata??? la recurs la tribunal se iau din nou declaratii ... (vezi toată discuția)
Pronuntare sentinta BIGHY BIGHY Scuzati-ma ca va deranjez cu o intrebare dar nu m-am lamurit in privinta unui aspect.Solutia intru-un dosar penal urmeaza a fi data zilele astea, de unde pot ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare DanyD DanyD Pentru judecarea unei contestatii in anulare, este necesar intreg dosarul penal in care s-a pronuntat o HJ definitiva sau este suficient doar dosarul din ... (vezi toată discuția)