S-a platit pentru o actiune in pretentii o taxa initiala de timbru, iar pe parcursul procesului s-a intocmit un raport de expertiza contabila, care stabilea ca valoarea pretentiilor reclamantului este mai mare. Reclamantul si-a insusit acest raport, si a solicitat obligarea paratilor la plata acelei sume. Cererea aceasta s-a facut la ultimul termen, cand s-a judecat cauza, fara ca instanta sa pune in vedere reclamantului sa completeze taxa de timbru. De asemenea, nici unul dintre parati nu a ridicat aceasta problema.
S-a dat castig de cauza reclamantului.
In apel, la al doilea sau al treilea termen, poate fi invocata exceptia netimbrarii?
Ce ar trebui sa faca instanta: sa anuleze cererea reclamantului, de la fond, ca netimbrata, sau poate pune in vedere acestuia sa completeze taxa de timbru?
Ar fi legal sa dea posibilitatea intimatului-reclamant sa plateasca acum diferenta pe care nu a platit-o la fond? In conditiile in care instanta de fond nu i-a cerut acest lucru?
Instantza poate pune in vedere timbrarea actiunii.In cazul in care aceasta obligatie nu este indeplinita , se poate invoca exceptia de netimbrare a actiunii , se poate solicita admiterea exceptiei , si anularea actiunii ca netimbrata .
se poate dispune ca el sa plateasca diferentza.
nu inteleg de ce paratilor le-ar fi revenit obligatia de a completa taxa de timbru??
in hotararea atacata se face vreo referire la aceasta problema? este consemnata pozitia partilor referitoare la obiectul dosarului si la timbraj?
Art. 20. - (1) Taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat.
(2) Dacă taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, în momentul înregistrării acţiunii sau cererii, ori dacă, în cursul procesului, apar elemente care determină o valoare mai mare, instanţa va pune în vedere petentului să achite suma datorată până la primul termen de judecată. În cazul când se micşorează valoarea pretenţiilor formulate în acţiune sau în cerere, după ce a fost înregistrată, taxa judiciară de timbru se percepe la valoarea iniţiala, fără a se ţine seama de reducerea ulterioară.
(3) Neîndeplinirea obligaţiei de plată până la termenul stabilit se sancţionează cu anularea acţiunii sau a cererii.
(4) Dacă în momentul înregistrării sale acţiunea sau cererea a fost taxată corespunzător obiectului sau iniţial, dar a fost modificată ulterior, ea nu va putea fi anulată integral, ci va trebui soluţionată, în limitele în care taxa judiciară de timbru s-a plătit în mod legal.
(5) În situaţia în care instanţa judecătorească învestită cu soluţionarea unei căi de atac ordinare sau extraordinare constată că în fazele procesuale anterioare taxa judiciară de timbru nu a fost plătită în cuantumul legal, va dispune obligarea părţii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotărârii constituind titlu executoriu. Executarea silită a hotărârii se va efectua prin organele de executare ale unităţilor teritoriale subordonate Ministerului Finanţelor Publice în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul debitorul, potrivit legislaţiei privind executarea silită a creanţelor bugetare.
Cu tot respectul...
Va rog din suflet sa ma lamuriti cu o trebusoara: am fost dat in judecata de un domn, pe pretentii.
Domnul trebuia sa timbreze actiunea sa, si nu a facut acest lucru. S-a invocat exceptia de netimbrare, s-a anulat actiunea ca netimbrata, domnul a facut recurs si iarasi ma duc prin judecati. Cere domnul in cauza casarea sentintei de anulare , obligandu-se ca pana la primul termen, sa timbreze actiunea. E posibil?
Proceduri in recurs
emil6702
1.Daca o cauza a fost anulata pentru netimbrare, timbrarea se poate face in recurs?
2. Paratul sau paratii pot declara recurs pentru completarea hotararii si ... (vezi toată discuția)