In baza unei sentinte civile s-a stabilit plata pensiei de intretinere in cuantum de 25% din veniturile salariale nete ale fostului sot. O perioada am primit pensia de intretinere in suma X pana cand o colega a fostului sot mi-a atras atentia ca salariul prin care este remunerat este cu mult mai mare si unitatea anngajatoare nu retine procentul indicat in dispozitivul sentintei( sau in ord. de infintare a popririi). Mentionez ca fostul sot este angajatul unei unitati militare. Am solicitat UM lamurirea situatiei, in sensul ca doreram sa stiu(ca reprezentant legal al copilului meu) daca angajatii compartimentului specializat retin corect procentul indicat mai sus, dar au refuzat sa-mi dea un raspuns clar, spunand ca salariul este confidential.
Incepand cu 2011, militarilor le-au fost introduse sporurile in salariu, astfel ca in lunile ianuarie si februarie suma de bani retinuta si virata ca pensie de intretinere a fost cu mult mai mare fata de anii trecuti, chiar daca in prezent opereaza reducerea de 25% a salariilor bugetarilor. Practic, am realizat ca pana acum mi s-au retinut 25% salariul net, nu si din veniturile salariale nete asa cum era in dispozitivul sentintei.Aceasta situatia m-a determinat sa va cer sfatul in privinta demersurilor pe care trebuie sa le intreprind, deoarece este clar ca timp de trei ani de zile angajatii UM au facut mai multe abuzuri in privinta popririi sumelor de bani cuvenite copilului meu. Nu mi se pare legala lasarea la mana contabilului UM interpretarea ordonantei de infiintare a popririi (pt ca sumele de bani retinute erau prea mici ca sa reprezinte 25% din veniturile salariale).Eu nu am acces la statele de plata ale debitorului pt a sti daca suma retinuta este cea corecta, concluzia este ca UM a retinut pensia de intretinere din salariu net nu si din restul sporurilor cu caracter permanent. Totodata am inteles, ca mai nou, CSM a recomandat instantelor sa includa norma de hrana in veniturile salariale nete.
Avand in vedere cele expuse mai sus, un sfat, o indrumare, ar fi binevenite.
Va multumesc.
Adresati-va instantei cu o noua cerere de majorare a pensiei de intretinere, solicitand instantei sa solicite unitatii angajatoare o adeverinta privind veniturile sotului.
Nu cred ca o cerere de majorare are vreun temei atata vreme cat in hotarare se precizeaza un cuantum si nu o suma fixa. Eu as recomanda o cerere de validare a popririi impotriva UM bazata pe faptul ca se retine mult mai putindecat cuantumul de 25%. In Instanta veti cere ca UM sa faca dovada veniturilor salariale nete.
Conform sentintei, unitatea trebuie sa retina din ''veniturile salariale'' nete. Chiar daca de la 01 ianuarie a oprtat majorarea de 15 %, aceasta majorare s-a acordat la nivelul salariului aferent lunii oct. 2010 ce era redus cu 25 %. Practic salariile au ramas reduse cu 10 % fata de nivelui lunii iunie 2010.
Conf. art. 55 alin. 4 lit. b) din OUG nr. 138 / 2005 de modificare si completare a Legii nr. 571 / 2003 cu modificarile aduse de Legea 118 / 2010, drepturile de hrana acordate de angajatori angajaţilor, in conformitate cu legislaţia in vigoare, nu sunt incluse in categoria veniturilor salariale.
In mod corect, unitatea nu a inclus in baza de calcul norma de hrana, iar incepand cu 1 ianuarei 2011, pensia pe care o primiti este mai mica cu 10 % fata de valoarea pe care ati primit-o in luna iunie 2010.